Третій сателітний симпозіум «Виклики та перспективи в боротьбі» проходить на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серед організаторів — наукова комісія «Об’єднаний світ боротьби», Національний університет фізичного виховання і спорту України, Міжнародна мережа дослідників боротьби, Асоціація спортивної боротьби України та Федерація греко-римської боротьби України.

Симпозіум присвячено 150-річчю народження легендарного борця, «чемпіона чемпіонів» Івана Піддубного.

До роботи симпозіуму долучилися науковці не лише з України, а й із Греції, Іспанії, Казахстану, Узбекистану, Молдови, Хорватії. Якнайширше був представлений ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я ЧНУ.

— Черкаський національний приймає третій сателітний симпозіум «Виклики та перспективи в боротьбі», присвячений 150-річчю з дня народження шестиразового чемпіона світу з греко-римської боротьби Івана Піддубного.

Це важлива подія як для розвитку спорту, так і для вшанування пам’яті нашого видатного земляка. Завжди захоплювався цією постаттю, свого часу сприяв реконструкції його музею у Красенівці, його популяризації як національного героя. Тому нині мені особливо радісно, що науковці зі всього світу зібралися в Черкасах, згадали Івана Піддубного та обговорили перспективи розвитку виду спорту, яким він займався.

Дякую президенту Федерації греко-римської боротьби Черкаської області, члену Наглядової ради нашого університету Петру Душейку за самовіддану безкорисну працю зі збереження, вшанування пам’яті про життя та діяльність Івана Піддубного.

Хочу відзначити високий рівень організації заходу. Такі зустрічі завжди результативні, і наші тренери та науковці виховають нових чемпіонів, що прославлятимуть Україну, — зазначив, відкриваючи симпозіум, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Від імені президента наукової комісії Об’єднаного світу боротьби Даулета Турлиханова учасників привітав Георгій Коробейніков, завідувач кафедри спортивних єдиноборств та силових видів спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Про значущість постаті Піддубного, про вшанування його на малій батьківщині та в Україні розповів президент Федерації греко-римської боротьби Черкаської області Петро Душейко.

— Завдання науковців — розглядати питання розвитку, популяризації цього виду спорту, здорового способу життя. А мені особисто імпонує те, що в Україні шанують Івана Піддубного. Його ювілей відзначається на загальнонаціональному рівні, відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році». З цієї нагоди було проведено низку заходів. Національний банк України випустив пам’ятну монету. Своєю чергою ми підготували до друку книгу про нашого видатного земляка і видамо її до кінця року. Запрошуємо всіх учасників симпозіуму відвідати село Красенівка, де народився «король чемпіонів» Іван Піддубний і де нині функціонує його музей, — сказав Петро Григорович.

Від імені президента Національного олімпійського комітету України присутніх привітав заступник голови відділення НОК у Черкаській області, дворазовий чемпіон Паралімпійських ігор Антон Скачков. Він вручив почесні нагороди комітету за розвиток Олімпійського руху. Петро Душейко отримав почесну  відзнаку, Олександр Черевко — грамоту. Подяку вручено виконавчому директору федерації греко-римської боротьби Черкаської області Анатолію Самосі та колективу ТРК «Ільдана».

Фікрат Керімов, завідувач кафедри теорії спорту Узбецького державного університету фізичної культури і спорту наголосив, що участь у симпозіумі наукової комісії та науковців є дуже важливим чинником для розвитку боротьби. Він подякував ректору Олександру Черевку за прийом, а професору ЧНУ Володимиру Лизогубу — за змістовну лекцію, на якій побувала делегація узбецьких науковців. Фікрат Керімов відзначив пам’ятними дарунками давніх і нових партнерів.

Робота сателітного симпозіуму продовжилася у форматі доповідей і виступів на тему розвитку фізичного виховання і спорту, підготовки спортсменів і чемпіонів з боротьби. У межах заходу відбудеться також екскурсія в село Красенівка і тематичний круглий стіл.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького