Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1496 від 16.12.2022 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти» удосконалено перелік документів для призначення соціальних стипендій.

Публікуємо роз’яснення щодо забезпечення права на отримання соціальної стипендії у закладах вищої освіти.

І. Які є види стипендій

Стипендіальне забезпечення у закладах вищої освіти відбувається відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 № 882 (зі змінами), яка передбачає два види стипендій — соціальна (для соціально незахищених громадян, пільгових категорій) і академічна (за досягнення в навчанні). Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 № 44 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 423 і від 28 грудня 2016 р. №1045» розширено категорії отримувачів соціальних стипендій, з наданням права на їх отримання. Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 р. № 1496 врегульовано механізм надання соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти з числа дітей загиблих, померлих (тих, хто зник безвісти) Захисників і Захисниць України, а також удосконалено порядок призначення та виплати соціальних стипендій.

II. Умови надання соціальної стипендії

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 № 740 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» та постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 р. № 1496 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти. Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти (далі - бюджетні кошти), а саме: студентам, крім тих, що навчаються (продовжують навчання) за спеціальностями галузі знань «Державне управління» або за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» за замовленням НАДС (далі — студенти).

Право на соціальні стипендії мають студенти, які навчаються за державним замовленням у закладах фахової передвищої освіти державної форми власності за денною або дуальною формою здобуття освіти, у закладах вищої освіти державної форми власності за де:


1. Постраждалі ЧАЕС, які мають право згідно зі статтями 20-22 і 30 Закону України.

Копія посвідчення особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки.

Довідка з гірничого підприємства із зазначенням стажу підземної роботи або для ВПО довідка з ПФУ із зазначенням стажу підземної роботи.
Акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1.
Копія довідки медико-соціальної експертизи.

3. Особи, батьки яких є шахтарями, що мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи

Довідка з гірничого підприємства із зазначенням стажу підземної роботи або для ВПО довідка з ПФУ із зазначенням стажу підземної роботи.
Акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1.
Копія довідки медико-соціальної експертизи.
Копія свідоцтва про смерть батька (матері).

4. Діти осіб, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності та учасниками бойових дій.

Копія посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності.
Копія посвідчення учасника бойових дій.

5. Діти, один з батьків яких загинув (помер) під час акцій громадянської непокори.

Копія свідоцтва про смерть батька (матері).
Копія довідки або посвідчення встановленого зразка члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни.

6. Діти - внутрішньо переміщені особи.

Копія довідки про взяття на облік ВПО.

7. Діти-інваліди та особи з інвалідністю I-III групи.

Копія медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років або (6).

8. Студентів (курсантів) із сімей, які отримують допомогу як малозабезпечені.

Довідка УСПЗН про призначення допомоги як малозабезпеченій сім’ї.

9. Особи з інвалідністю внаслідок війни.

Копія посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни

10. Діти осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Копія посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни.

11. Діти загиблих, померлих (тих, що пропали безвісти) учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни або Захисників і Захисниць України.

Копія свідоцтва про смерть батька (матері).
Копія довідки або посвідчення члена сім’ї загиблого.

12. Особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності та учасниками бойових дій.

Копія посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності.
Копія посвідчення учасника бойових дій.

13. Діти, які проживають на лінії зіткнення.

Витяг з реєстру територіальної громади, який містить відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) особи у населеному пункті на лінії розмежування.

14. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування до 18 років.

Копія рішення органу опіки та піклування про надання статусу дитини-сироти або витяг з обліково-статистичної картки дитини-сироти.
Копія свідоцтва про смерть батьків.

15. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування від 18 років.

Копія рішення органу опіки та піклування про надання статусу дитини-сироти або витяг з обліково-статистичної картки дитини-сироти.
Копія свідоцтва про смерть батьків.

16. Студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків.

Копія свідоцтва про смерть батька (матері).
Рішення суду про оголошення батьків померлими.
Рішення суду про визнання батьків безвісно відсутніми або витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт внесення до цього реєстру інформації про те, що особа зникла безвісти.
Документ, що посвідчує загибель батьків, виданий військовим формуванням, правоохоронним органом спеціального призначення.
Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження.

Соціальні стипендії призначаються студентам (курсантам), які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання, включені до рейтингу успішності з урахуванням вимог включення до такого рейтингу студентів (курсантів) першого року навчання до першого семестрового контролю, визначених Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 “Питання стипендіального забезпечення”.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором, крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та особам з їх числа, а також студентам (курсантам), які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти), яким одночасно виплачується академічна та соціальна стипендії відповідно до законодавства.

Якщо студент (курсант) має право на призначення соціальної стипендії одночасно за кількома підставами, соціальна стипендія виплачується відповідно до однієї з підстав за вибором студента (курсанта).

Студенти (курсанти), які протягом попереднього навчального семестру отримували соціальну стипендію і внаслідок тимчасової непрацездатності, підтвердженої довідкою закладу охорони здоров’я, або з іншої причини не склали семестровий контроль у строк, визначений навчальним планом, мають право на отримання соціальної стипендії у призначеному їм розмірі на період ліквідації академічної заборгованості, встановлений наказом керівника закладу освіти (але не більш як місяць з дня припинення тимчасової непрацездатності або дати закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом в інших випадках), після чого призначення соціальної стипендії такій особі вирішується на умовах, визначених цим Порядком.
У разі коли студент (курсант):

ліквідував академічну заборгованість, виплата соціальної стипендії здійснюється відповідно до цього Порядку з місяця, що настає за датою ліквідації академічної заборгованості;
не ліквідував академічну заборгованість у встановлений строк (внаслідок чого студент (курсант) підлягає відрахуванню з навчання за державним замовленням), відшкодування коштів, отриманих такою особою під час ліквідації академічної заборгованості, не здійснюється.

III. Як отримати соціальну стипендію.

Процедура отримання соціальних стипендій передбачає обов’язкове звернення студентів із заявою на ім’я ректора про надання стипендіальних виплат. У заяві треба вказати: ▪ прізвище, ім’я та по батькові; ▪ число, місяць і рік народження; ▪ адресу місця реєстрації та фактичне місце проживання; ▪ категорію особи, відповідно до якої визначено право на отримання соціальної стипендії. Разом із заявою на стипендію необхідно подати копію українського паспорта, копію свідоцтва про народження дитини, копію ІПН і копію студентського квитка (довідка про навчання) та додатковий перелік документів, що засвідчує наявність підстав для виплати соціальної стипендії.

IV. Якими уповноваженими органами здійснюється виплата соціальної стипендії.

Виплата соціальних стипендій в Україні здійснюється органами соціального захисту населення через заклади вищої освіти на підставі відповідних документів. Право на призначення соціальної стипендії мають лише ті студенти, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання і включені до рейтингу.