3 лютого виповнюється 30 років із дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Турецькою республікою. Про це інформують у Центрі тюркологічних досліджень імені Агатангела Кримського, що діє на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

— 3 лютого 1992 року був підписаний Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Туреччиною. Символічно, що саме в цей день, через 30 років в Україну прибув Президент Турецької республіки пан Реджеп Тайїп Ердоган, — говорить заступник директора Центру, кандидатка історичних наук, старша викладачка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Оксана Меміш. — Очікується підписання «Договору про безмитну торгівлю між Україною та Туреччиною». Віримо, що  візит пана Ердогана стане новим кроком в зміцненні традиційних добросусідських відносин між Україною та Туреччиною, і буде слугувати благородній справі подальшого процвітання благополуччя обох наших народів та зміцненню миру в Південно-Східній Європі.

Підтвердженням цього є стабільно міцна позиція Туреччини щодо збереження територіальної цілісності України та повернення до її складу Криму, як невід’ємної частини нашої держави.

 

Центр тюркологічних досліджень імені Агатангела Кримського