Студент  магістратури Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спеціальності «Туризм» Євген Остапцев в  межах дипломної роботи  досліджує   смарттехнології в туризмі.

Сьогодні це важливий напрям розвитку, оскільки сучасна урбанізація сприяє формуванню так званих SMART-cities («розумних» міст») та  SMART-destinations («розумних дестинацій»). В основі цих процесів — інтеграція сучасної інфраструктури з інформаційними технологіями, що забезпечує комфортні та екологічні умови проживання для мешканців міст і туристів, високий рівень надання різноманітних послуг, що також створює широкі можливості як для організованого, так і для самодіяльного туризму.

Під керівництвом доцентки кафедри туризму і готельно-ресторанної справи  Ольги Радченко магістри спеціальності «Туризм», у новому навчальному році з’ясовують, яким чином  еволюція інформаційно-комунікаційних технологій впливає на туристичну індустрію. Шляхом дослідження досвіду реалізації смарттехнологій в провідних країнах світу магістранти аналізують теоретичні та практичні аспекти цього напряму з тим, щоб у майбутньому застосувати цей досвід на українському туристичному ринку.

Вивчення тем нової дисципліни потребує як знання інформаційних технологій в туристичній галузі, чому безумовно сприяють практики магістрів на туристичних підприємствах, так і глибоких знань з англійської мови, адже більшість наукових і популярних публікацій виходять за кордоном.

У туристичному бізнесі Україні вже давно широко використовуються цифрові технології, але нам бракує якісної транспортної інфраструктури та якісних послуг. Звісно, що в умовах масштабного військового вторгнення російської федерації туризм в Україні практично зупинився, але всі ми віримо в перемогу і повне відродження країни. Навіть у надскладних умовах столиця нашої країни Київ отримала нагороду «World Smart City Award Special Recognition» за міський застосунок «Київ Цифровий». Нагородження відбулося на конгресі Smart City Expo в Барселоні. Це  найбільша щорічна світова подія, де обговорюють досвід і досягнення в створенні «розумних» міст та відзначають найкращі інноваційні міста і проєкти. Іншим прикладом впровадження інформаційних технологій є модернізований мобільний додаток «Подорожуй Черкащиною», розроблений спільно з компанією Everlabs. Мета додатка — надання важливої інформації про визначні памятки Черкащини. За допомогою GPS додаток автоматично визначає місцеперебування туриста і показує найближчі туристичні об’єкти. Перевагою додатка є робота offline, тобто без підключення до мережі Internet. Цей додаток розроблено під мобільні платформи Android   та IOS

Отже, попереду багато роботи і одним з її важливих напрямів є розвиток SMART-туризму в Україні.

Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи