bgb
 
 
 
 
 

У зв’язку з тим, що ситуація щодо закінчення контракту доктора технічних наук, професора Голуба Сергія Васильовича набула суспільного резонансу, подаємо достовірну офіційну інформацію про функціонування факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (ФОТІУС).

Ліквідації, злиття чи перейменування ФОТІУСу в перспективному плані університету немає, таке питання не розглядалось ні вченою радою, ні ректоратом закладу, а інформацією про ймовірне його закриття маніпулюють окремі працівники факультету. Зокрема, йдеться про професора кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень Сергія Голуба, який звільнений у зв’язку з закінченням контракту 30.06.2018, та декана факультету Володимира Салапатова.

У 2017 році, у зв’язку з завершенням дії попереднього контракту, Голубу С.В. було запропоновано укласти контракт на три роки, що узгоджується з чинним законодавством, зокрема Порядком проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів)  (далі – Порядок), затвердженим вченою радою університету 10 листопада 2015. Відповідно до п. 4.3 названого Порядку, види і строки трудового договору з науково-педагогічними працівниками, крім завідувача кафедри, директора інституту, декана факультету, встановлюються за погодженням сторін, тобто особи, яка претендує на зайняття певної посади, та керівником закладу (див. примітку).

Проте на таке рішення керівництва Голуб С.В. не погодився і подав іншу, власноруч написану заяву, в якій просив укласти з ним контракт до 30.06.2018. Ця заява була погоджена  деканом факультету Салапатовим В.І., який засвідчив її словами «прошу підтримати» і своїм підписом. Салапатовим В.І. як деканом факультету також завізований відповідний контракт професора Голуба С.В. з терміном дії до 30.06.2018. Цей контракт у двох примірниках підписаний особисто професором Голубом С.В., що дало підстави ректору задовольнити подану заяву та підписати контракт.

У зв’язку з завершенням терміну дії контракту Голуба С. В. та появою вакантної посади професора кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень ФОТІУС у встановленому порядку буде оголошено конкурс. У ньому Голуб С. В., як і будь-який інший громадянин України з відповідними кваліфікаційними характеристиками та науковим ступенем, має право взяти участь. Конкурс є стандартною процедурою і не впливає на роботу ФОТІУСУ, кадровий потенціал якого дозволяє йому функціонувати і розвиватися.

Водночас, до роботи керівництва факультету є зауваження, тому ректор і вчена рада університету рекомендували його колективу працювати над вдосконаленням якості освітніх послуг, відповідністю вимогам роботодавців до кваліфікованих фахівців, популяризацією спеціальностей, підготовка за якими здійснюється на факультеті.

Таким  чином, висунуті претензії до керівництва університету є необґрунтованими, мають надуманий характер, а за своїм змістом їх  можна кваліфікувати як спробу принизити честь, гідність і ділову репутацію ректора університету. Такі інспіровані акції в період вступної кампанії негативно впливають на імідж університету

Просимо не політизувати ситуацію та не маніпулювати студентами в питаннях, які наразі вирішуються у правовому полі. 

 

 

 
 

*** Відповідно до ч.11.ст. 55 Закону України «Про вищу освіту», наказу Міністерства освіти і науки України від 05.10.2015 № 1005 «Про затвердження Рекомендацій щодо проведення конкурсного відбору при
 заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів)», конкурсний відбір на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників передує укладенню з ними трудового договору (контракту). Порядок конкурсного відбору науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудового договору, відповідно до названих нормативних актів, розробляє заклад вищої освіти, а затверджує вчена рада університету.


Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького