bgb
 
 
 
 
 

18 серпня виповнюється 100 років від дня народження Олександра Микитовича Дудника (1918-2001), який понад чотири десятки років очолював природничий факультет.

Серед працівників Черкаського педагогічного інституту його постать займає особливе місце. Він працював на посаді декана природничого факультету 42 роки — це найбільш тривалий період роботи на посаді декана в Україні. А ще Олександр Микитович був чудовою чуйною людиною та професіоналом своєї справи.

Народився 18 серпня 1918 року в селі Мошни (нині — Черкаський район Черкаської області) у сім’ї селянина. Протягом 1927-1937 років навчався в мошенській школі. У 1937 році вступив на природничий факультет Черкаського педагогічного інституту, який закінчив із відзнакою наприкінці червня 1941 року. Одразу після отримання диплома пішов добровольцем до лав Червоної Армії. Пройшовши шестимісячне навчання, став служити у військовій частині як фахівець хімічної служби. Закінчив війну у званні капітана. За заслуги нагороджений медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.». Олександр Микитович нечасто згадував про службу в хімічних відділах військових частин, бо вважав, що його внесок у перемогу є скромним. Адже не завжди доводилося бути на передовій, необхідно було виконувати свій обов’язок здебільшого в тилу. Однак, без фахової допомоги хіміка діючим військам протистояти ворогу було б нелегко.

У жовтні 1945 року Олександр Дудник призначений на посаду викладача геології Черкаського педагогічного інституту, а в серпні 1947 року — декана природничого факультету. Вісім разів колектив переобирав Олександра Микитовича деканом, висловлюючи цим йому довіру і впевненість у майбутньому факультету.

На посаді декана він багато зробив для розвитку факультету. За сумлінну працю Олександр Дудник був відзначений численними подяками та грамотами.

«Олександра Микитовича любили студенти та колеги і цілком справедливо вважали «душею факультету». Його виваженість у прийнятті рішень, толерантність до колег і студентів, дотепний і вдалий гумор, уміння вирішити складні виробничі і студентські ситуації, батьківське ставлення і турбота про студентів створювали сприятливі умови для роботи, навчання та відпочинку», — згадує Сергій Дерій, декан природничого факультету в 1987-2005 роках.

«Історія Черкаського національного університету складається з історії окремих його працівників. Такі керівники, як Олександр Микитович, розвивали вищий навчальний заклад у минулому, будували фундамент, на який ми спираємося сьогодні.

Ми шануємо кожного працівника, його внесок у спільну справу. І сьогодні, напередодні 100-річного ювілею університету, віддаємо шану Олександру Микитовичу Дуднику», — зазначає ректор університету Олександр Черевко.

ННІ природничих наук