У День української писемності та мови тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу — радіодиктанту національної єдності. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, як і щороку, також долучився до написання 21-го радіодиктанту.

Автором тексту та читцем цьогорічного диктанту був культовий український письменник Юрій Андрухович. Назва твору — «Слідом за пам'яттю».

Перевіряли себе на знання мови працівники та студенти ЧНУ дистанційно — вдома або у своїх робочих кабінетах — з метою дотримання карантинних вимог.

За словами ректора Олександра Черевка, попри відсутність ефекту «наживо», об'єднувальну функцію радіодиктант виконав:

— Друзі, вітаю нас усіх із Днем української писемності та мови! Саме мова об’єднувала нас, коли наші землі були розділені між різними імперіями. Нині ж мова й культура, поряд із незалежністю, територіальною цілісністю, є нашим найціннішим скарбом  і складовою національної ідеї. Невипадково в цей день своє професійне свято відзначають і працівники культури та майстри народного мистецтва України. А українство всього світу пише символічний радіодиктант національної єдності. І Черкаський національний університет сьогодні, попри дистанційну освіту, не зрадив традиціям і масово долучився до цього флешмобу. Тож бажаю нам злагоди і єдності в баченні нашого майбутнього, миру і процвітання на нашій землі, здоров’я і благополуччя! І головне, як писав Володимир Сосюра, – «любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов'їну!»

До написання радіодиктанту доєдналися студенти та викладачі кожного інституту й факультету університету. 

 ННІ української філології та соціальних комунікацій

 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

 

 ННІ природничих та аграрних наук

 

Психологічний факультет

 

ФОТІУС

 

На думку директорки ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталії Земзюліної, карантин не має перешкоджати традиціям.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії

 

ННІ іноземних мов 

 

 ННІ економіки і права

ННІ ІНФОТЕХ 

 

Також до написання радіодиктанту долучилася й студентська рада ЧНУ.

Студентська рада ЧНУ

 

Писали диктант і члени Профспілки ЧНУ ім. Б. Хмельницького, адже «громадянин своєї держави має бути освіченим у питаннях української мови, навіть якщо його діяльність не пов'язана з філологією», — зазначив голова профспілкового комітету ЧНУ Ігор Погрібний. А проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк на своїй сторінці у Facrebook зазначила: «Тішить, що ЧНУ, як і в попередні роки, в День української писемності та мови активно і масово долучився до головного флешмобу осені!"

Нагадаємо, акцію започаткувало «UA: Українське радіо» 2000 року задля єднання навколо мови.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького