Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко взяв участь у розширеному засіданні ради ректорів закладів вищої освіти міста Києва та очільників регіональних вузівських центрів.

У відкритому діалозі щодо актуальних питань розвитку вищої освіти взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов і голова НАЗЯВО Сергій Квіт. Ішлося про реформування вищої освіти, законодавче забезпечення освітнього процесу, досягнення за минулий рік та особливості дистанційного навчання студентів в умовах пандемії, спричиненої COVID-19.

Міністр виступив із доповіддю про результати роботи МОН у 2020 році в частині реформування вищої освіти та особливостей організації роботи закладів вищої освіти в період карантину. «Ми напрацювали багато ініціатив, спрямованих на реальне забезпечення автономії закладів вищої освіти. Зокрема, підготовлено або опрацьовуються проєкти нормативно-правових актів щодо фінансування, розподілу державного замовлення, визначення індикативної собівартості, надання університетам статусу національного, особливостей управління майном тощо. У нас є гарні результати у сфері цифровізації, впровадження STEM у вищій освіті», — зазначив Сергій Шкарлет.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак поінформував про стан законодавчого забезпечення реформування вищої освіти та проєкти законів, що розглядаються або готуються до розгляду.

Із доповідями також виступили ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, ректор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Дмитро Лук’яненко, ректор Київського національного торговельно-економічного Анатолій Мазаракі, директор Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну Валерій Булгаков та інші. За результатами обговорення доповідей учасники засідання ухвалили відповідні рішення.

Головував на засіданні керівник Київського вузівського центру, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков. До заходу долучилися президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, керівники закладів вищої освіти.

Під час засідання були розглянуті можливості співпраці між закладами вищої освіти.

Зокрема, Олександр Черевко провів перемовини з ректором Національної академії СБУ Андрієм Черняком щодо обміну досвідом у сфері морально-психологічного забезпечення здобувачів освіти. У майбутньому такий обмін досвідом буде корисний обом закладам вищої освіти

— Важливо, що університетська спільнота підтримала кроки Міністра освіти і науки України, а також профільного Комітету Верховної Ради і НАЗЯВО, спрямовані на створення умов для реальної автономії університетів, підвищення якості освіти, розвитку діджиталізації. Йшлося також про інтеграцію в світовий простір і налагодження співпраці з країнами, які вже мають угоди з Міністерством освіти і науки.

Водночас учасники засідання стурбовані майже повною відсутністю бюджетів розвитку. Ректори поставили питання компенсації витрат університетів на акредитацію. Було також обговорено низку поточних питань діяльності закладів вищої освіти, — розповів ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко.

  

Джерело: МОНУ