На психологічному факультеті Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл на тему «Психологічна резильєнтність особистості в умовах війни».

Відкрив захід перший проректор Василь Мойсієнко.

Подія відбулася за участю професорсько-викладацького складу кафедри психології та запрошених гостей: радниці Голови Черкаської ОВА, регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» Вікторії Шепіль; представників напрямку психічного здоровʼя Товариства Червоного Хреста України Ольги Меренди і Ганни Гайсіної.

На пленарному засіданні були розглянуті актуальні питання розвитку резильєнтності, збереження психосоматичного здоров’я населення та методи самодопомоги особистості під час війни.

Також в межах робити круглого столу було презентовано колективну монографію кафедри психології «Психологічна резильєнтність особистості в умовах війни».

Психологічний факультет

Про цю подію інформує і  видання «ВиЧЕрпно».

На сьогодні тема резильєнтності є актуальною, оскільки люди перебувають у постійному стресі, який створює внутрішнє напруження.

Довідково: резильєнтність — це процес та результат успішної адаптації до важких життєвих обставин шляхом: розумової, емоційної та поведінкової гнучкості; вміння пристосовуватися до зовнішніх та внутрішніх вимог середовища.

— Коли ми акцентуємо на подіях сучасності, ми не можемо обійти російсько-українську війну. Це додає актуальності нашому дослідженню, — на цьому під час відкриття пленарного засідання круглого столу наголосив перший проректор Василь Мойсієнко.

Також Василь Миколайович зазначив, що наразі ми маємо свіжий й новітній погляд на ті проблеми, які були започатковані ще в 50-ті роки.

Першу тему «Особливості резильєнтності в осіб з психосоматичними розладами при проєктуванні життєвого простору» висвітлила завідувачка кафедри психології ЧНУ Юлія Чистовська.

Професорка зазначила, що постійні тривоги призводять до потужного психологічного навантаження, а війна вимагає нового підходу до вивчення питань ментального здоровʼя. Виявилося, що найбільш цінними вважають такі характеристики, як стресостійкість, витривалість, психологічна пружність та здатність до відновлення.

Продовжилося засідання доповіддю на тему «Зниження ситуативної тривожності в умовах війни як фактор розвитку резильєнтності» викладачки кафедри, кандидатки психологічних наук Тетяни Богдан. Доцентка розповіла про ознаки, характеристики резильєнтності та тривожність.

Викладачка продемонструвала емпіричне дослідження ефективності різних методів зниження ситуативної тривожності. Зазначимо, що учасники дослідження не були військовослужбовцями, ВПО, чи тими, хто перебуває у зоні бойових дій. Ефективними для зниження тривожності в умовах тривалого стресу виявилися всі методи саморегуляції. Як показує проведене дослідження, набір методів зниження тривожності не обмежується такими, що націлені лише на психологічні впливи. Можуть бути корисними й техніки медитації, дихальні вправи та різні види фізичного навантаження.

До круглого столу долучилася й регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», радниця Голови Черкаської ОВА Вікторія Шепіль. Пані Вікторія розповіла про функціонування програми у громадах та презентувала корисні посібники.

Джерело: «Вичерпно»