«Артифікація» —  проєкт доцентки кафедри німецької філології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вероніки Ганєчко увійшов до переліку кращих серед областей країни в межах Конкурсу історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада — кращі практики співпраці».

Про це повідомляють на офіційній сторінці Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА. Це  проєкт, що об’єднав низку креативних, цікавих заходів із благодійною метою, та завдяки якому вдалося допомогти військовим, які перебували на лікуванні та реабілітації в медичних закладах Черкас. За вдалу й успішну його реалізацію Міністерство культури та інформаційної політики України, Секретаріат Кабінету Міністрів України та низка організацій відзначили подяками учасників та партнерів: Фонд Миколи Бабака, що виступив ініціатором проєкту, Черкаська обласна військова адміністрація, Черкаський Художній Музей та представники місцевого бізнесу.

Що ж це за «Артифікація»? Та як трьом ланкам вдалося спільно відтворити благодійний мистецький простір?

Упродовж липня-серпня цього року в Черкаському обласному художньому музеї відбувались благодійні культурно-просвітницькі заходи: виставки світлин, зокрема Григорія Шевченка кінця XIX-початку XX ст., екскурсії, дискусії з художниками, фотографами, мистецтвознавцями, психологами, фахівцями б’юті-індустрії — про красу українського в поєднанні автентичності та сучасності.

Завдяки такому задуму вдалося залучити до заходів велику кількість черкасців, зокрема й внутрішньо переміщених осіб, та зібрати кошти для закупівлі необхідних речей нашим військовим у лікарнях. Загальна кількість учасників проєкту — понад 500 осіб. 

Координаторка проєктної діяльності Фонду Миколи Бабака та авторка проєкту «Артифікація» Вероніка Ганєчко розповідає, що під час заходів вдалося створити справді мирну мистецьку атмосферу й таким чином долучити людей до благодійної діяльності, що нині надзвичайно важливо. Пані Вероніка висловила вдячність за партнерство й допомогу в організації проєкту Черкаській обласній державній адміністрації, а також представникам бізнесу, які сприяли реалізації проєкту:

— Дякую за важливий для мене досвід комунікувати з бізнесом, державними органами влади і цільовою аудиторією! Маю надію, що завдяки нашим ЗСУ нові ідеї також будуть реалізовані. Переможемо!

Також проєкт «Артифікація» увійшов і до збірника історій про кращі спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів державної влади.

Конкурс організований Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України спільно з проєктом «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання / Isar Ednannia у партнерстві з Українським незалежним центром і Центром демократії та верховенства права та Агентством США з Міжнародного розвитку /USAID - US Agency for International Development.