Викладачка ННІ економіки і права Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, експертка Центру аналітичних досліджень «Прагма» Олександра Дем’яненко розповідала про діяльність старост в територіальних громадах Черкащини відповідно до чинного законодавства на «UA: Українському радіо Рось».

У радіоефірі обговорили питання діяльності старост та можливі законодавчі новації, зокрема:

  • Хто такий/а староста і які його/її обов’язки? У процесі реалізації реформи з децентралізації влади в Україні в систему органів місцевого самоврядування було включено старосту як представника мешканців населених пунктів, що об’єдналися з іншими, але не стали центром громади. Основна мета його/її діяльності — представництво інтересів жителів населеного пункту/ів у раді громади.
  • Чи є вікові обмеження щодо старост? У грудні 2020 року були змінені окремі норми законодавства про службу в органах місцевого самоврядування. На посадових осіб місцевого самоврядування, які затверджуються на відповідну посаду радою, відтепер не поширюються обмеження щодо граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування. Тобто, старостою може бути особа від 18 років і старше, без вікових обмежень.
  • Як обирається староста? З початком реформи було передбачено два варіанти: або вибори старости за кошти місцевого бюджету, або призначення в. о. старости попереднього сільського голови. З липня 2020 року виборче законодавство не передбачає виборів старост. На сьогодні процедура передбачає призначення старости депутатами відповідної ради за поданням голови.

«Обговорення з громадою у будь-якій формі на сьогодні не є обов’язковим. Так само як і проживання старости на території того населеного пункту, інтереси мешканців якого він/вона представляє. Через це маємо прецеденти серйозних конфліктів між головою громади і мешканцями щодо призначених старост в більшості областей України. І, як показує практика окремих громад (наприклад, Гельмязівської (Золотоніський р-н, Черкаська обл.), навіть обговорення не сприяє мирному розв'язанню питання, — зазначила Олександра Дем'яненко і додала: — Але є і позитивні кейси. Зокрема Набутівська громада (Черкащина), де голова подала на затвердження на посаду старости саме ті кандидатури, яких підтримали мешканці. І депутати підтримали цю пропозицію. Усі залишилися задоволеними».

  • Законопроєкт 4535 (про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост), його основні положення та найбільш дискусійні норми.

Експертка «Прагми» вже описувала це питання в матеріалі, розміщеному в інтернет-виданні «Прочерк», під назвою «Дем'яненко: І знову до питання старост у громадах»

СЛУХАТИ радіопрограму «Тема дня» (Як обирають старост в територіальних громадах Черкащини)

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького