Завідувачка кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доцентка Алевтина Рибалко взяла участь у програмі «Тема дня» в ефірі «Українського радіо. Рось».

Темою розмови був дефіцит лікарів на Черкащині. Учасники говорили про те, скільки медичних працівників не вистачає на Черкащині та які повинні бути створені умови для лікарів, щоб вони залишалися працювати за фахом, особливо в сільській місцевості. За словами Тетяни Бондар, заступника начальника управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації, дефіцит лікарів на Черкащині на початок 2022 року становив 1316 осіб. Не вистачає фахівців і в обласному центрі, і сільських та районних лікарнях. Особливо відчувається брак лікарів загальної практики (сімейних), педіатрів, інфекціоністів.

Алевтина Рибалко розповіла, що на базі ЧНУ ім. Богдана Хмельницького функціонує навчально-науковий центр «Медичний інститут», де проводиться підготовка кваліфікованих фахівців за спеціальністю «Медицина». Лабораторні та практичні заняття проводяться в сучасних навчальних приміщеннях ЧНУ та на базі клінічних відділень лікувальних комунальних закладів, зокрема Черкаської обласної лікарні, Черкаського обласного онкологічного диспансеру, Черкаського обласного кардіологічного центру. Черкаський національний університет підтримує тісний контакт із головами територіальних громад, керівниками закладів охорони здоров’я області. Проводяться семінари, круглі столи, де обговорюються питання щодо створення достойних умов для роботи лікаря, а саме: забезпечення житлом, достойні зарплати, виплата додаткової матеріальної допомоги молодим фахівцям (підйомні), забезпечення автотранспортом. За словами Алевтини Рибалко, ці питання обговорюються і зі студентами-медиками, які не виключають можливості після закінчення навчання їхати працювати в сільську місцевість.

ННЦ «Медичний інститут»