Упродовж тривалого часу, відповідно до підписаного договору, триває налагоджена співпраця між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького й Університетом імені Яна Длугоша в Ченстохові.

Одним із пунктів угоди є проходження стажування українськими студентами в Польщі. Цьогоріч у першому семестрі в Ченстохові проходили стажування  студентки ННІ міжнародних відносин історії та філософії — Софія Нероба, Олександра Черненко, Вікторія Лисенко, Єлизавета Яременко.

Крім узгодженої польською стороною освітньої програми стажування керівником Українсько-польського науково-історичного центру професором Євгеном Сінкевичем організовано факультатив з історії Польщі й культурних надбань міст Ченстохова та Кракова.

У межах факультативу студентки побували в музеях Ясної Гури. Зокрема їх зацікавили зібрання у «Скарбці», експозиція в башті Роха та низці тематичних залів монастиря. Студентки дізналися про історію найціннішої святині монастиря отців Паулінів ікони матері Божої Ченстоховської, побачили автомобіль BMW Папи Іоана Павла Другого, кулькову ручку, якою він підписував булли. Цікавість викликали й нагороди, які отримував під час своїх візитів за кордон Президент Республіки Польщі Лех Валенса, а також його диплом і медаль Нобелівського лауреата. Звичайно побували й на службі в каплиці де знаходиться ікона матері Божої, а також в храмі обабіч, де відбувався урочистий молебень представників харцерських організацій Польщі.

Взаємна співпраця двох університетів корисна не лише в освітній площині, а й не менш важливо формувати в студентської молоді повагу до культурного надбання сусідніх народів.

Євген Сінкевич, професор, керівник Українсько-польського науково-історичного центру