У Холодному Яру розпочався сезон квітування підсніжника складчастого. Для тисяч людей — це чудова можливість виїхати на природу, а для природоохоронців — гаряча пора.

Тому викладачі ННІ природничих та аграрних наук разом із волонтерами (студентами й випускниками інституту) забезпечують охорону підсніжників у цей час.

За словами директора інституту Максима Гаврилюка, це вже 20-й сезон, коли викладачі й студенти ННІ беруть участь в охороні унікального місця зростання підсніжників:

— Важко в це повірити. Двадцятий рік волонтери вимушені знову рятувати ситуацію. У ці вихідні охороняли рідкісні квіти випускники-екологи. Також долучаються студенти та викладачі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького й інші небайдужі, — зазначив Максим Никандрович.

Завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Олександр Спрягайло зазначив, що ще на початку 2000-х років на плечі волонтерів ліг тягар охорони підсніжників від охочих назривати їх собі додому. Зараз — це необхідність контролю і впорядковування рекреаційного навантаження, адже унікальні квіти щороку збирають в холодноярських лісах тисячі відвідувачів.

Акція є волонтерською, тривати вона буде ще 3-4 тижні. Багато хто допомагає в її проведенні.

То як долучитися до акції?

  1. Долучитись особисто до охорони.
  2. Якщо є транспорт (автомобіль чи мікроавтобус) — допомогти із підвезенням волонтерів. Адже цього року через карантин студенти будуть їздити щодня, а не ночувати в селі, як раніше.
  3. Крім їжі, учасникам акції також можна привезти талони на паливо.

Запрошуємо всіх охочих помилуватися весняною красою, але тільки якщо Ви — відповідальна людина з розумінням того, що природа крихка і чутлива до наших дій!

 

Детальніше у відеосюжеті «UA: Черкаси»:

ННІ природничих та аграрних наук