У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулося розширене засідання вченої ради за участі завідувачів кафедр, які доєдналися в режимі онлайн.

Про план роботи університету на 2022/2023 навчальний рік, завдання для трудового колективу щодо його реалізації говорив ректор Олександр Черевко.

Він зазначив, що ефективна вступна кампанія та набір студентів дозволять закладу нормально функціонувати та зберегти робочі місця для працівників. На переконання ректора, навчання в аудиторіях позитивно відображається на якості освіти, однак безпека учасників освітнього процесу — на першому плані. Тому змішаний формат навчання є наразі оптимальним.

Ректор також відзначив активну роботу науково-педагогічного колективу в складних умовах воєнного часу. Водночас зауважив, що потребує активізації міжнародна діяльність, темпи якої сповільнилися через пандемію, а потім і через війну.

— Двері для України зараз відкриті, і ми повинні скористатися цим! — сказав він.

Підсумовуючи, Олександр Черевко сказав, що університету необхідно утримувати позиції лідера вищої освіти Черкащини, динамічно розвиватися та мати перспективу у майбутньому.

Про заходи з реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року в ЧНУ поінформувала проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк.

— Національно-патріотичне виховання у Черкаському національному проводиться постійно. Широкомасштабне вторгнення росії,  героїчний спротив окупантам на всій території України дещо  змістили  акценти у нашій роботі. Сьогодні наше  головне завдання  — цілеспрямоване формування української нації, яка знає своє коріння, свою історію, культуру, цінує й береже свою рідну українську мову і готова захищати суверенітет і територіальну цілісність України.

Важливо й те, що з початком війни значно пришвидшився процес інтеграції української освіти  в європейський освітній простір, інфільтрації наших здобувачів освіти в європейські  спільноти.  Саме тому  ми маємо культивувати в студентському середовищі  українськість.  Тобто, приймаючи  європейські цінності,  зберігати свої національні особливості, культуру, мову, спосіб мислення, ментальність. Адже саме цим молодим людям відбудовувати Україну після завершення війни. 

У червні 2022 року МОНУ затвердило Концепцію національно-патріотичного виховання в системі освіти України та Заходи щодо її реалізації до 2025 року.

Ми розробили заходи щодо реалізації цієї Концепції та ознайомили з ними членів вченої ради. Прошу висловити свої міркування, зауваження, доповнення і затвердити їх, — звернулася Галина Миколаївна до присутніх.

Тема викликала активне обговорення. Було внесено низку пропозицій, зокрема провести у всіх навчальних групах кураторську годину та першу лекцію для першокурсників на тему: «Україна у боротьбі за незалежність, державність, свободу». Директорці навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталії Земзюліній було доручено підготувати матеріали лекцій, максимально долучити викладачів інституту до просвітницької роботи.

— Ситуація в Україні вимагає, щоб національно-патріотичне виховання було одним із принципів, на якому базується діяльність будь-якого національного закладу вищої освіти. На цьому принципі й раніше базувалася наша діяльність, — відзначив Олександр Черевко.

Щодо навчально-матеріальної бази університету та особливостей її експлуатації в умовах воєнного стану доповів проректор з адміністративно-господарської діяльності Юрій  Удовенко.

Члени вченої ради відзначили, що в університеті проводиться значна робота щодо створення безпечних умов для учасників освітнього процесу. Зокрема, йшлося про модернізацію підвальних приміщень.

 Вчена рада також рекомендувала кандидатури на призначення іменних академічних стипендій, наукові і навчально-методичні праці до друку; затвердила низку положень, звітів, програм.

Зокрема, було затверджено «Положення про Студентське містечко Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького». Очолила новостворений підрозділ Тетяна Кожемяко.

Ректор виконав і приємну місію. Атестати професора вручив Олені Вовк, Наталії Носань. Атестати доцента — Тетяні Кожемяко, Андрію Ярмілку.

Привітав членів колективу з отриманням відомчих нагород МОН України та відзнак ректора.

Нагрудний знак «За наукові та освітні досягнення» вручив вченому секретарю  Любові Кібальник, завідувачу кафедри філософії та релігієзнавства Олексію Марченку, професору кафедри історії України Юрію Присяжнюку.

Подяку МОН України отримала директорка навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Оксана Іванченко.

Нагрудний знак «Відзнака ректора» було вручено професорці кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, доктор педагогічних наук, професор Ірина Акуленко.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького