Викладачі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького долучилися до створення цифрового курсу «Цифровий інструментарій для верифікації інформації».

Просвітницькі курси з медіаграмотності розробляли медіафахівці з українських університетів у межах реалізації міжнародного проєкту Еразмус+ DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм». 

Над створенням проєкту з медіаграмотності працювали завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій доцентка Тетяна Бондаренко, старша викладачка Світлана Коваль та старша викладачка Олеся Нестеренко. До апробації курсів залучали студентів спеціальності «Журналістика».

Запропонований онлайн-курс «Цифровий інструментарій для верифікації інформації» охоплює два важливі блоки, опанування яких може бути цікавим широкій аудиторії, насамперед студентам, державним службовцям, освітнім працівникам та ін.

Мета першого блоку – сформувати засадничі уявлення про медіаграмотність, компетентності медіаграмотної людини, її цифрові скіли. З огляду на таку мету, у відеоформаті викладено відомості про сутність верифікації та фактчекінгу; систематизовано інформацію про найбільш поширені фактчекінгові проєкти в Україні та за кордоном. Звернено увагу на різновиди фейків, їхню тематику, а також на маніпулятивні технології.

Другий блок покликаний навчити цифрового інструментарію, оперування яким дасть змогу перевіряти різноформатний контент (фотофейки: підроблені фотографії за допомогою фоторедакторів; маніпуляція з датою знімання, місцем знімання; розміщення стороннього зображення в чужорідному тілі новинного повідомлення; відеофейки: постановні відео, які змонтовані з різного за якістю та місцем знімання матеріалу; покадрові маніпуляції). Зосереджено увагу й на вмінні визначати геолокацію, послуговуючись онлайн-ресурсами. Запропоновано чіткі алгоритми роботи, подано перелік доступних інструментів, продемонстровано практичні кейси.

Курс актуалізує важливість перевірки інформації в сучасному світі, допоможе сформувати практичні навички верифікації відомостей із використанням базового інструментарію.

«Завдання курсу – сформувати високий рівень соціальної відповідальності за поширення інформації, навчити виявляти правду та наводити доказову базу, удосконалити вміння використовувати цифрові інструменти для перевірки відомостей, опублікованих у медіа або поширених у соціальних мережах», – зазначила Тетяна Бондаренко, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.

До тестування пілотного проєкту «Просвітницьких курсів із медіаграмотності» залучено учнів і вчителів, фахівців із журналістики, викладачів та студентів-медійників, представників інших спеціальностей. Програма містить три рівні тестових завдань, за результатами яких можна отримати сертифікат із зазначеним рівнем медіаграмотності.

Нагадаємо, що просвітницькі курси з медіаграмотності є частиною проєкту Еразмус+ DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм». Із ними можна ознайомитися за покликанням: https://www.destin-project.info/media-literacy-courses/

 Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій