У межах продовження співпраці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з Європейським університетським альянсом E³UDRES² доцентка кафедри філософії, соціальних та політичних наук Олександра Дем’яненко взяла участь у тренінгу European Civic Skills Training, що відбувся в Університеті прикладних наук німецького міста Фульда.

Захід було присвячено виборам до Європейського парламенту, які відбудуться у червні 2024 року, а також ролі закладів вищої освіти у поглибленні розуміння учасниками освітнього процесу цінностей та принципів Європейського Союзу.

Учасниками заходу були представники 8 університетів-членів Європейського університетського альянсу E³UDRES² з Австрії, Португалії, Румунії, Латвії, Угорщини, Фінляндії, Нідерландів, Бельгії та двох асоційованих українських університетів-партнерів консорціуму.

Упродовж трьох днів учасники працювали над практиками формування у студентів європейських громадянських компетентностей (European civic skills), що по суті означають здатність до демократичної участі.

У межах тренінгу учасники також були запрошені відвідати фотовиставку «Європа, Фульда і я» (EUROPA, FULDA UND ICH) у музеї Вондерау.

Великоформатні портрети 26 мешканців міста та регіону Фульда (фотограф — Вальтер М. Раммлер) розповідають про те, як вони пов’язані з ЄС, про свій досвід і перспективи, про виклики в Європейському Союзі, а також про бажання та ідеї щодо майбутнього Європи. Вони спонукають глядача помітити європейські впливи в нашому повсякденному житті.

— Україна є важливим партнером для Європейського Союзу, а процес євроінтеграції передбачає процес зближення України з ЄС на усіх рівнях: політичному, правовому, економічному, соціальному, культурному. Основою європейських цінностей виступають фундаментальні права та свободи людини, демократичні принципи державного устрою, а також правова і соціальна держава. Саме тому формування відповідних європейських громадянських компетентностей є і має залишатися важливою складовою навчання майбутніх фахівців у вищій школі, незалежно від обраної спеціальності. Важливо відзначити, що ці процеси відбуваються з опертям на власний (європейський) досвід у поєднанні з інноваційними технологіями. Це, на думку учасників, створює атмосферу безпосередньої участі у діяльності європейських інститутів й інституцій. Тому дуже вдячна колегам з Європейського університетського альянсу E³UDRES² за поширення досвіду у цій сфері та презентації найкращих практик формування у студентів європейських громадянських компетентностей, — ділиться враженнями Олександра Дем’яненко.

Відділ міжнародних зв’язків