Олександр Карабін — випускник, аспірант ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Восени 2018 року став виконувачем обов’язків директора Ірклієвського професійного аграрного ліцею.

Олександр багатьом черкасцям відомий як непересічна особистість. Бувши студентом 4 курсу інституту, Олександр розпочав свій шлях до успіху на посаді учителя історії Черкаського гуманітарно-правового ліцею. Нині він не лише історик за фахом, а й очільник міської організації УНСО, який активно організовує заходи задля підготовки юнаків до захисту Вітчизни та військово-патріотичні вишколи. Цікавим є й оригінальне захоплення Олександра створенням оригінальних моделей військової техніки.

Виконання обов’язків директора аграрного ліцею — відповідальна і серйозна справа. Олександр має на цій посаді значні успіхи. Він ініціював відкриття нової спеціальності на базі 11 класу, де студенти отримають професію зварювальника, стануть фахівцями з електричного та газового зварювання. За кошти, виділені державою, в ліцеї облаштували сучасний комп’ютерний клас, створили ліцензовану лабораторію зварювальних робіт. У планах на майбутнє — відкриття спеціальності для отримання професії рибовода, адже в Іраклієві діють два риборозплідні господарства.

А в червні 2020 року в. о. директора ліцею Олександр Карабін і директор Черкаського бізнес-коледжу Олег Куклін підписали декларацію про наміри об’єднати два навчальні заклади. За словами Олександра, це дозволить створити в області справді унікальний навчальний заклад, де готуватимуть фахівців усіх освітніх рівнів».

У ліцеї Олександр поєднує адміністративну роботу і викладання військової справи в межах військово-патріотичного гуртка «Захисник».

Олександр Карабін: «ННІ міжнародних відносин, історії і філософії відкриває перед тобою неоціненний досвід українського державотворення та становлення української нації. Вчить розумінню того, як століттями наші предки виборювали свободу для незалежних українських поколінь, якими є ми. Тому випускники інституту перебувають на різних посадах та, пам’ятаючи здобутки і досягнення миролюбного, але вільного українського народу, розуміючи ціну незалежної та величної української нації, ніколи не зрадять нашим демократичним традиціям. З такими моральними та державотворчими цінностями, ми розбудуємо українське суспільство для наших дітей, які з гордістю скажуть, що ми українці. Такими моральними цінностями я керуюся й у своїй роботі та вихованні дітей.

Хоча на історичний факультет ЧНУ я прийшов вже маючи досвід армії і юридичну освіту, історію любив з дитинства. Захоплення військовою історією вже стало частиною мене, що яскраво видно з моєї діяльності і хобі. А ще я дуже люблю археологію, за що дуже вдячний Михайлу Сиволапу і Анатолію Морозову. Тепер кожну відпустку не уявляю без можливості помахати лопатою на пекучому сонці і в чудовій компанії археологів.

Історичний факультет, це напевне найкраще, що траплялося на моєму шляху. Тут я зустрів людину, яка свого часу сказала: «Я не знаю, ким буду в майбутньому, але істфак маю закінчити!». Це була Богдана Ключник. Вона дотримала своє слово і завершила навчання, отримавши диплом з відзнакою. Тепер Богдана — аспірантка ГНПУ ім. О. Довженка, а ще — моя дружина, мати наших дітей і жінка, яка підтримує та розділяє мої захоплення.

 

Викладачі історичного факультету займають в моєму житті теж важливе місце. Бо вони вчили розуміти цінність історичних здобутків, особливо державотворчих, важливих для України. Віталій Масненко, Олександр Овчаренко, Юрій Присяжнюк, Олександр Перехрест, Анжела Іржавська, Наталя Земзюліна, Вікторія Кірєєва, Світлана Кисіль, Світлана Гальченко, Ігор Звірковський, Раїса Бутенко, Олена Сухушина, Григорій Георгізов — це викладачі, які залишають не тільки приємні і колоритні спогади, а й думку, до якої дослухаєшся, досить часто повертаєшся в пам’яті і застосовуєш на практиці».

Олена Сухушина, заступник директора з виховної роботи, ННІ міжнародних відносин, історії та філософії