Нікіта Воєвода — вихованець черкаського баскетболу, помічник тренера найбільш титулованого баскетбольного клубу «Будівельник» з міста Київ, який нині виступає в баскетбольній Суперлізі, випускник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Нікіта з новою командою став переможцем чемпіонату України з баскетболу сезону 2022/23. З ним ми поспілкувалися про навчання в університеті та його спортивну кар’єру.

— Завдяки кому Ви прийшли у баскетбол і вирішили пов’язати з цим видом спорту своє життя?

— Це був вчитель з фізичної культури Першої міської гімназії м. Черкаси Олександр Молчанов. Він привів мене на секцію баскетболу в другому класі. З першого тренування дуже сподобалася ця гра, в мене щось почало виходити й так крок за кроком я полюбив цей вид спорту. Згодом вирішив пов'язати своє життя із баскетболом. Грав за «Черкаські Мавпи», грав за «Одесу». Я не отримував багато ігрового часу. Але оскільки в мене є свої спортивні амбіції, вирішив чим раніше почати тренерську діяльність. Правильно, чи ні — життя покаже.

— Як нині розвивається Ваша тренерська кар’єра?

— Мій перший крок був у баскетбольному клубі «Тернопіль». Я зв'язався з головним тренером Дмитром Забірченком, який мені запропонував стати його помічником. Вагався не дуже довго, тому що це був важливий і хороший крок — стати помічником тренера команди Суперліги. Вдячний за цю довірю. Працював із Дмитром до повномасштабного вторгнення. Потім це все стало на паузу, тоді було не до спорту. Влітку минулого року Дмитро отримав нову пропозицію від київського «Будівельника» і зателефонував мені, тому ми знову з ним співпрацюємо. І результатом такої співпраці стала перемога команди в чемпіонаті України з баскетболу 2022/23. Мені здається, що ця перемога мені запам'ятається на все життя, адже в такий важкий час для країни стати чемпіоном важливо. Насамперед хочу подякувати Збройним Силам України, які боронять нас від ворога. Низький їм уклін.

— Яку найвагоміша спортивна перемога для Вас у роки навчання в ЧНУ?

— Звичайно, це була 14-а Всеукраїнська Універсіада з баскетболу. Тоді баскетбольна команда ЧНУ перемогла команду Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова з рахунком 87-73 і здобули золоті медалі Студентської баскетбольної ліги України Таскомбанк та стала чемпіоном України серед студентів. Ми тоді добре «пошуміли» й прославили ЧНУ на всю країну.

— Кому з викладачів ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я найбільше вдячні за студентські роки?

— Насамперед хочу подякувати Черкаському національному університету,  особливо інституту і викладачам, які дали мені ті знання, які зробили моє майбутнє успішним. Звичайно, я з теплом згадую директора інституту Леоніда Нечипоренка, велика йому вдячність. Згадую Людмилу Фролову, яка була відповідальна за нас, баскетболістів. І велика подяка всім викладачам, які допомагали нам у непростій справі поєднувати навчання зі спортивною кар’єрою.

— Що б порадили нинішнім студентам, які вирішили присвятити своє життя спорту?

— Шукайте свій шлях у спортивному житті. Якщо це ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я ЧНУ, ви обрали для себе правильний шлях. Викладачі інституту у всьому вам допоможуть і дадуть необхідні знання для успішної спортивної кар’єри.

— Поділіться планами на майбутнє.

— За нинішніх умов будувати плани непросто. Але все ж таки в нас є місяць відпустки, команда відпочиває й відновлюється. А далі знову ми з Дмитром Забірченком співпрацюватимемо. Дмитро буде очолювати Збірну України, а я буду його помічником. Збори відбудуться на початку червня. Тож з новими силами продовжимо тримати стрій на спортивному фронті з упевненою вірою в ЗСУ та перемогу України у війні.

Автор: Ліна Костенко, студентка 4-ВБ-курсу ННІ УФСК

Фото: Анна Харченко та з архівів Нікіти Воєводи

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького