Авторський колектив книги «Селянство Черкащини в добу Української революції 1917–1921 рр.» у складі науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького доктора історичних наук, професора Сергія Корновенка, кандидата історичних наук, професора Василя Мельниченка, кандидата історичних наук, доцента (за сумісництвом) Тетяни Клименко та кандидата історичних наук Юлії Пасічної стали переможцями цьогорічного конкурсу на здобуття обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича.

Присвячене актуальній і суспільно значущій темі видання характеризує процеси та події, що відбувалися у період Української революції на Черкащині – унікальному історико-культурному регіоні держави, який значною мірою уособлює українське село доби революції. У книзі вміщено понад 150 документів і матеріалів, що висвітлюють участь селянства – найчисельнішої верстви людності Черкащини, у революційних процесах 1917–1921 рр., розкривають особливості аграрної політики того часу та ставлення до неї селян краю.

Ретельно підібрані авторським колективом і опубліковані документи відображають опір селян політиці «воєнного комунізму», їх участь у повстанському русі та боротьбі за українську державність. Частина документів уперше вводиться до наукового обігу. Найважливіші серед них – універсали Української Центральної Ради, протоколи засідань, рішення та директиви губернських, повітових, волосних та сільських органів влади і селянського самоврядування з різних питань аграрної політики, а також гуманітарної сфери села.

Вміщені документи допоможуть широкому колу дослідників, у тому числі й студентам, скласти найбільш повне уявлення про процеси, що відбувалися в селах Черкащини в добу революції. Суттєво доповнюють і посилюють репрезентативність історико-краєзнавчої праці вдало підібрані фотокопії оригіналів архівних документів.

Вручення дипломів лауреатів відбулося 7 листопада на урочистостях з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, що відбулися в обласній філармонії. Відзнаки вручав голова обласної ради А.В. Підгорний.

 

Голова Черкаської організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко професор Василь Мельниченко