bgb
 
 
 
 
 

Представники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у відкриті Науково-дослідного інституту «Інститут здоров’я рослин» («Crop Care Institute»). До делегації, яку очолив перший проректор університету Василь Мойсієнко, увійшли директор навчально-наукового інституту природничих наук Максим Гаврилюк та завідувачі кафедр інституту: Борис Мінаєв і Олександр Спрягайло.

Підприємство стане першою в Україні науковою платформою світового рівня для досліджень у сфері агро. Засновником «Інституту здоров’я рослин» є вітчизняний лідер з виробництва високоякісних засобів захисту росли та мікродобрив групи компаній UKRAVIT.

«Інститут здоров’я рослин» — унікальний проект, який дозволить аграріям будувати свій бізнес на основі інноваційних наукових технологій. Функціонально він поєднає фундаментальні та галузеві дослідження, агробіологічний сервіс та навчально-наукову роботу.

Інститут працюватиме у форматі «Green Chemistry» («зелена хімія»). Це — прогресивний підхід, який передбачає дбайливе ставлення до природи і максимальне зменшення використання шкідливих компонентів. Над запуском проекту працювали найкращі українські та зарубіжні вчені.

Дослідження проводитимуться на основі потужної лабораторної бази, оснащеної кращим світовим обладнанням. Розробки тестуватимуть в унікальному демоцентрі, який складається з комплексу підземних теплиць, фітотронних кімнат та кліматичних камер і дозволяє вирощувати культури в реальних умовах упродовж всього року. Протестовані препарати запускатимуться у виробництво на «Фабриці агрохімікатів» у Черкасах, яка входить до складу ГК «UKRAVIT».

Робота Інституту побудована за відкритим принципом і дозволяє «без кордонів» співпрацювати зі світовими науково-дослідними інститутами та аналітичними лабораторіями. Найближчим часом він стане осередком «Спілки агронауковців України», яка об’єднає усіх вчених галузі задля спільних проектів та досліджень.

Як зазначив власник групи компаній «UKRAVIT» Віталій Ільченко, це без перебільшення подія для всієї України. Він також пояснив, чому саме Черкаси були обрані ним та його співвласниками — власниками Донецького заводу хімічних реактивів В’ячеславом та Іллею Леоненками, які перевезли свій бізнес з окупованого Донецька до Черкас.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького вже співпрацює з підприємством на підставі чинних угод. Налагоджено співробітництво в науковій царині — проводяться спільні дослідження щодо ефективності використання деяких мікродобрив. Укладений договір передбачає розширення напрямків співпраці. Крім того, багато випускників університету отримали там високооплачувану кваліфіковану роботу.

Випускники провели для делегації своєї альма матер та інших почесних гостей екскурсію сучасними лабораторіями та виробничими потужностями заводу.

З керівниками підприємства — Віталієм Ільченком, В’ячеславом та Іллею Леоненками науковці Черкаського національного обговорили можливі напрями співпраці. Йшлося також про підготовку фахівців для найбільшої в Україні агрохімічної української компанії.

Представники університету поспілкувалися також із провідними фахівцями «Інституту здоров’я рослин», зокрема, старшим науковим консультантом «Інституту захисту рослин» Володимиром Маліновським, українським вченим, який реалізував себе за кордоном, але тепер житиме і працюватиме в Україні. Принагідно науковий керівник «Інституту здоров’я рослин» Ліон Штейнберг продемонстрував колегам новітнє обладнання та обговорив з ними дослідження, які за допомогою цього обладнання можна проводити.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького