Одним із наукових і громадських проєктів, які виконуються на кафедрі історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, є дослідження історії і сьогодення Українського військового флоту.

Результати напрацювань оприлюднювалися на багатьох наукових заходах. Ще у 2016 році в ЧНУ відбувся перший «круглий стіл», присвячений історії флоту, зокрема діям Військово-Морських Сил України в умовах російської агресії та окупації Криму. На цьому заході із доповіддю про бойову діяльність кораблів 5-ї бригади надводних кораблів у лютому-березні 2014 року та перспективи розвитку ВМС виступав Юрій Федаш, капітан 2-го рангу, почесний громадянин міста Черкаси, легендарний командир тральщика «Черкаси».

Цьогоріч на базі університету відбувся вже третій круглий стіл «Військово-морський флот України: історія, сьогодення, перспективи. Реалізація Морської доктрини: передумови її військової та економічної безпеки». Учасники заходу мали можливість почути доповіді голови меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, віце-адмірала, командувача ВМС України (2014-2016 рр) Сергія Гайдука, голови синодального управління військового духовенства Православної церкви України митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана, капітана 3-го рангу, офіцера Морського командування ВМС України Олександра Калька, професорів університету Юрія Присяжнюка, Віталій Масненка. Знаменним цьогорічний захід став ще й тим, що передував прем’єрі фільму «Черкаси» про історію спротиву екіпажу тральщика під час анексії Криму Росією.

Однак не тільки назва судна поєднує наше місто з флотом. Вже крилатою стала фраза, що «інститут історії у Черкасах — єдиний, з вікон якого видно шлях із варяг у греки». Справді, цей торговельний шлях проходив Черкащиною по Дніпру. Тому недарма Сергій Шумський, один із доповідачів на останньому «круглому столі», повідомив про підготовку експедиції «Із варягів у греки — український шлях до моря». Було заявлено, що учасники експедиції мають намір відвідати навесні Холодний Яр.

Оргкомітет експедиції «Із варягів у греки — український шлях до моря» та науковці кафедри історії України продовжили подальшу співпрацю. Зокрема, викладачі кафедри виступили науковими консультантами з історичних питань. Ними було підтверджено, що жителі Мотронинського городища ще в скіфські часи мали тісні зв’язки з античними містами Північного Причорномор’я, який здебільшого здійснювався водними шляхами та існував за тисячу років до появи шляху «Із варягів у греки».

Загалом, висновки істориків тільки підкріпили висновки учасників експедиції, що «морський менталітет» українського народу — це не сьогодні, і не вчора, це задавнена в глибину тисячоліть неодмінна риса українського національного характеру, як би нас не намагалися переконати у зворотному наші нещодавні колонізатори».

Таким чином і черкаські історики докладають зусилля для відновлення українського військово-морського флоту та становлення України як потужної морської держави регіону.

 

Андрій Касян, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії України