bgb
 
 
 
 
 

Члени ГО «Екосоціум» та науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького продовжують співпрацю із Національним природним парком «Холодний Яр».

Наприкінці червня було проведене спільне обстеження західної частини НПП.

Завдяки проведеному дослідженню було виявлено кілька нових місць зростання червонокнижних та регіонально рідкісних видів рослин: коручки чемерникоподібної (Epipactis helleborine), гніздівки звичайної (Neottia nidus-avis), аконіту шерстистовусого (Aconitum lasiostomum).

— Коручка чемерникоподібна та гніздівка звичайна належать до родини Зозулинцеві і, як і інші орхідеї, тісно пов’язані з мікоризними грибами. Щоправда, цей зв'язок у них різний. Коручка — типова зелена фотосинтезуюча рослина, а гніздівка — безхлорофільний міко-гетеротроф. Необхідні для росту поживні речовини гніздівка отримує від гриба, який живе в ґрунті або лісовій підстилці. А мікоризний гриб отримує органічне живлення від коренів дерев і їх частину «передає» орхідеї. Отакий цікавий ланцюжок! — розповів  кандидат біологічних наук, доцент, проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло.

Вперше гніздівка зацвітає лише у дев'ятирічному віці, а до того часу її розвиток відбувається під землею. Квітки не мають відчутного для людини запаху, але приваблюють мух, які їх запилюють. Іноді гніздівки цвітуть під землею. Це стається тоді, коли ґрунт дуже твердий і пагін не може пробитися крізь нього або знаходиться глибоко під землею.

Кафедра біології, екології та агротехнологій