Науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького подаровано новий випуск «Музейний альманаху» Черкаського обласного художнього музею.

Альманах виходить з 2010 року. 11 випусків — це результат творчого пошуку, збирання і систематизації інформації щодо фондової колекції музею, всебічного висвітлення концепції динамічного музею та актуальних питань музейної педагогіки, опису реалізації й результатів сучасних творчих проєктів. Їх упорядниками й науковими редакторами є Ольга Гладун і Оксана Пушонкова. Альманах — майданчик співпраці музейників, краєзнавців, науковців, студентської молоді.

Публікації директора бібліотеки Григорія Голиша — це завжди цікава й актуальна інформація. Він з 1977 року висвітлює життя і культуротворчу діяльність талановитих земляків-черкащан. У своїй книзі «Пером публіциста: вибрані нариси, статті, інтерв’ю» (Черкаси: Вертикаль, 2019) у розділі «Мистецтва політ високий» автор розкриває в новому ракурсі імена багатьох художників, музикантів, кінематографістів, співаків, акторів тощо. На сторінках Альманаху ми маємо можливість ознайомитися з нарисами Григорія Михайловича, присвячені маловідомим фактам життя і художньої творчості Іллі Шульги, Івана Черінька, Василя Перевальського, Миколи Сапієнка, Івана Фізера, Івана Бондара, які зробили значний внесок у розвиток культури нашого краю.

На тлі фото — мистецька мінігалерея картин заслужених і народних черкаських художників України (Тетяни Касьян, Віктора Афоніна, Віктора Олексенка, Івана Фізера, Івана Бондара), колекція медалей Віктора Крючкова. Зазначимо, що експозиція є частиною музею університетської книги, одного з чотирьох в Україні. Робота музею орієнтована на вдумливого відвідувача та сучасні моделі культурної пам’яті. Співпраця між університетськими й художніми музеями дає поштовх для розвитку і реалізації нових культуротворчих ідей і проєктів.

Оксана Пушонкова, доцентка кафедри філософії та релігієзнавства