«Об’єдналися, щоб вистояти в оточенні», розповів черкаський історик, науковець ЧНУ ім. Б. Хмельницького Віталій Масненко про події 22 січня 1919 року, коли після проголошення Акту Злуки розмежовані українські землі стали однією державою. Напередодні Дня Соборності «Суспільне» поспілкувалося з науковцем та побували в Обласному краєзнавчому музеї.

Копія Універсалу 1919 року зберігається в обласному краєзнавчому музеї, розповіла завідувачка сектору новітньої історії Ірина Мірошник. У документі йдеться, що дві частини України об’єдналися.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України. Здійснилися віковічні мрії» — це слова універсалу 1919 року. Це було важливо з точки зору консолідації українців, які боролися за одну й ту саму ідею у різних частинах України та коли вони домовилися про свої дії, набагато легше було виборювати незалежність», — розповіла Ірина Мірошник.

Акт Злуки проголосили 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Проголошувати Універсал надали честь саме черкащанину, вченому-геологу Федіру Швецю.

«На фото нижче він посередині. Поруч із Андрієм Макаренком та Симоном Петлюрою, які теж були членами Директорії», — зазуважила Ірина Мірошник.

На початку двадцятого століття українські землі роз’єднували дві імперії: Російська та Австро-Угорська. Державні кордони відродилися завдяки тодішній національно-визвольній боротьбі, пояснив історик Віталій Масненко.

«На фоні революційних подій 1917-1920 років виникли декілька українських держав. На Наддніпрянщині виникла Українська Народна Республіка, а пізніше — Українська держава. А на Західноукраїнських землях, передовсім у Галичині, виникла – Західноукраїнська республіка. І для того, щоб вистояти в оточенні, було прийнято рішення об’єднати ці держави», — зауважив історик.

За його словами, на меті була не лише територіальна цілісність:

«Це було проголошення, декларація. Але потім передбачалося об’єднати державні та військові структури».

Ті події знаменують Днем Соборності та відзначають щорічно з 1999 року. Шкода лише, що питання єдності нагальне і нині, зауважив історик:

«Та російська агресія, яка розпочалася проти України, привела до того, що частина України окупована Росією – це Крим, частина Донецької та Луганської областей. Зараз питання соборності включається в контекст процесу деокупації».

Та додав, що головне, щоб нині, як і тоді, потрібно, щоб «по лінії з'єднання не було між нами двох думок».