Директор ННІ природничих та аграрних наук, орнітолог Максим Гаврилюк долучився до міського екскурсійного проєкту на підтримку ЗСУ «Сила історії».

Науковець провів для містян, зацікавлених у вивченні всього живого, екскурсію на тему «Птахи поруч із нами»:

— Пройшла третя екскурсія в межах проєкту, присвячена птахам міста Черкаси. Приємно було ділитися своїми знаннями з людьми, яким небайдуже все живе, що нас оточує, — поділився враженнями Максим Гаврилюк на своїй сторінці в соціальній мережі «Facebook». — Радію, що долучився до масштабного проєкту на підтримку ЗСУ.

Організаторка заходу Людмила Фіть, очільниця «Черкаського книжкового фестивалю», на сторінці проєкту «Сила історії» зауважила, що учасники мандрівки пташиними шляхами з Максимом Гаврилюком виявили бажання продовжувати знайомство зі світом природи. Адже це дивовижна екскурсія-знайомство з наочним, з тим, що весь час перед очима, а ми не помічаємо. А довкола розгойдуються на листі акації, мов на тарзанці, блакитні синиці; щедрики співають у липні; літають сиві дятли зеленого кольору; сирійські дятли їдять шовковицю, а звичайні полюють на гігантські личинки дубового вусача; вздовж доріжок росте рослина мізантроп "не чіпай мене", що чвиркає межи очі зернятками; повзики повзають; водяні курочки вилуплюються з яєць і не прибирають за собою шкаралупки; баклани не винні, що вам мало риби; птахи, як і люди, люблять насіння соняшника, а "просо своє самі їжте"; хочеш сову в садку — зроби за неї гніздо; і, виявляється, що сірі ворони стежать за нами. І це ще далеко не все, що містяни довідалися під час екскурсії, тому що тема невичерпна.

Загалом під час пізнавальної прогулянки вдалося побачити 24 види птахів. Серед особливих — жовна сива (дятел сивий), чепура велика (велика біла чапля) та крячок малий (занесений до Червоної книги України). А зібрані кошти перераховано на потреби ЗСУ.

ННІ природничих та аграрних наук