bgb
 
 
 
 
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася міжнародна науково-практична конференція «Трахтемирів: історія та сучасність». Обласна влада, керівництво Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» та науковці об’єднали свої зусилля для ефективного вирішення проблеми збереження історичних пам’яток Трахтемирова — місцевості на сучасній території Канівщини.

Учасники конференції — історики, краєзнавці та громадські діячі — обговорили актуальні питання, пов’язані з охороною історичної та культурної спадщини на території цього заповідника. Адже в Трахтемирові зафіксовані майже всі археологічні культури, притаманні Центральній Україні. У 1899 році Вікентій Хвойка відкрив тут археологічну культуру, яка отримала назву від села на Канівщині — Зарубинецька. На заповідній території налічується до ста пам’яток, із них 88 — археології, 9 — історії та 9 — природи. Проблема охорони та історичної цінності заповідника набула міжнародного значення, оскільки участь у конференції взяли і представники європейських університетів. Зокрема, Адам Свйонтек — науковець із Інституту історії Ягеллонського університету (Краків, Польща), Лінгард Лєґенгаузен — професор Вестфальського університету ім. Вільгельма (ФРН), Міхал Шмігель — науковець з Університету Матея Бела (Словаччина) та Януш Хенрік Доробіж — професор Опольського університету (Польща).

Під час виступу проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко зазначив:

«Сьогодні ми зібралися, щоб обговорити важливі питання української культури. Адже нині для України є важливою проблема формування національної ідеї та спільної історичної пам’яті. Варто зазначити, що однією з історико-культурних перлин Черкащини, України та Європи загалом є Трахтемирів. Тому з огляду на сучасний стан цієї території, зараз вкрай важливо зробити все необхідне, аби ця пам’ятка була під надійною охороною».

Директор історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тарас Теліженко підкреслив історичну цінність Трахтемирівської землі. Радник голови Черкаської облдержадміністрації Андрій Кравець представив виступ на тему «Трахтемирів: міфи й реальність».

Враховуючи викладені матеріали наукових доповідей стосовно історичного значення Трахтемирова та його впливу на формування державотворчих процесів в Україні, учасники конференції прийняли резолюцію, в якій рекомендовано повернути землі Трахтемирівського півострова у державну власність.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького