Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» у с. Легедзине на Черкащині відновив усі екскурсії для відвідувачів.

Це стало можливим завдяки благодійному фонду «МХП-громаді». У межах національного проєкту «‎Збереження культурної спадщини» було реконструйовано вхідну групу музею Трипільської культури. Усі будівельні роботи виконувалися без залучення бюджетних коштів

Зробити це власним ресурсом музейникам було не до снаги. 

У день відкриття в музеї зібралися митці з усієї України, представники влади, громадськості. Серед почесних гостей був і ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко, за чиєї  підтримки на Черкащині постав музей Трипільської культури.

За словами директора заповідника, члена Наглядової ради Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Владислава Чабанюка, «благодійний фонд "МХП-громаді" активно допомагає ЗСУ, але паралельно має і проєкти зі збереження культурної спадщини України. Ми потрапили у невеликий перелік музейних закладів, яким Фонд вирішив допомогти. Це було абсолютно неочікувано! Кілька місяців на підготовку — і вже в кінці минулого року будівельники відновили роботи, які було зупинено ще в далекому 2007 році.

 "Вхідною візитівкою" нашого музею тепер стала інсталяція з копій трипільської кераміки, яку бачиш не тільки коли переступаєш поріг, а й коли просто проїжджаєш трасою повз…

Разом із відкриттям будівельного об’єкта було відкрито ще і дві музейні виставки: археологічну — "Трипільська тканина", де, зокрема, вперше показано фрагмент найдавнішої тканини України (V тисячоліття до н.е.) і художню — виставку картин вінничанина Володимира Козюка. Казкар Сашко Лірник потішив гостей мультфільмом про Легедзине, письменниця Марина Павленко презентувала свою книжку для дітей про Трипілля "Василина і трипільський слід". Бажаючих чекали майстер-класи від гончарів (Микола Дехтярчук і Олена Кутецька), виготовлення оберегів (Ольга Собкович). А ще — можливість насолодитися чарівним співом дівчачого тріо з Шевченкового «Жоржини».

З квітня чекаємо на відкриття туристичного сезону».

Ректор Олександр Черевко сказав:

— Свого часу в Черкаському національному університеті відкрили Центр із дослідження трипільської культури. Активно співпрацюємо з музеєм ‎Трипільської культури у селі Легедзине, який було споруджено у межах Державної програми «Золота підкова Черкащини». Проводимо спільні дослідження, Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» є базою практики для наших студентів.

Однак до лютого 2024-го екскурсії до музею були обмежені через вимоги щодо безпеки відвідувачів. Цю проблему допоміг вирішити Фонд «МХП-Громаді» в межах свого проєкту «‎Збереження культурної спадщини». 

Чи на часі перейматися долею музею? Переконаний, що так. Трипільська культура є прадавньою історією сьогоднішньої України, і побувавши в музеї, кожен переконується, що традиції українського народу має глибоке коріння і він споконвіку живе на своїй землі.

Саме це сьогодні зі зброєю в руках доводить російським окупантам українська армія, а національно-патріотичне виховання, яке базується на історичній спадщині, на сьогодні має надважливе значення.

Також про це — у сюжеті ТРК «‎Ільдана»:

 

Пресслужба  Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура»