У межах робочої поїздки до Черкаської області уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь побував в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

У ході візиту мовний омбудсмен взяв участь у пленарному засіданні Всеукраїнської науково-практичної конференції «Мова і війна», яка проходить в ці дні в Черкаському національному в межах тижня науки.

Роботу конференції урочисто відкрив ректор Олександр Черевко:

— Щоб розв'язати питання мови, треба розв'язати питання війни, тому сьогодні наша національна ідея — це одне слово перемога. Переконаний, ця робота на дуже довгу дистанцію. Звичайно, швидко ефекту не отримаємо, але, головне, ніколи не зупинятися. Українці вміють перемагати, люблять свободу. І потім, після перемоги, коли це все завершиться, я вірю, ми не повернемося назад, вже ніхто не скаже, що мова — це не головне.

Привітали учасників конференції також міський голова Анатолій Бондаренко, заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай та начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

У роботі наукового зібрання взяли участь члени ректорату, дирекція, науково-педагогічні працівники та студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій ЧНУ, науковці закладів вищої освіти — співорганізаторів заходу.

Тарас Кремінь виступив з доповіддю «Державна мова на деокупованих територіях України як невіддільний атрибут конституційного ладу». Зокрема, він підкреслив важливість відстоювати українське слово, особливо сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення. Адже це не тільки засіб комунікації, це не тільки наше надбання, це не тільки можливість бути почутим і почути іншого, це про ідентичність, це про збереження, це про наше життя і про життя наших дітей.

— На дев'ятому році російсько-української війни українська мова справді потребує захисту. Громадяни України мають право здобувати освіту українською мовою, чути очільників, які представляють органи державної влади, державною мовою, бути захищеними у судах українською мовою, в інших правоохоронних структурах. Українською мовою обслуговуватися в супермаркетах, у лікарнях, подавати заявку до відділу комплектації і вступати до Збройних сил України або підрозділів територіальної оборони. Але цього права в цілому, визнаймо, у нас не було. Тому початок війни, який конституційний суд рф на початку 2014 року пояснив, як захист російськомовних, це був сигнал для нас всіх. Сигнал для того, щоб застосувати європейські цивілізаційні правові норми, які стали б наслідком історичного поступу українського народу для захисту наших національних інтересів, — підкреслив Тарас Кремінь.

Під час ознайомлення з університетом Тарас Дмитрович відвідав «Музей українського рушника». Неабияке зацікавлення високого гостя викликала унікальна колекція рушників, яку представила директорка музею Наталія Ярмоленко.

Тарас Кремінь також відвідав аудиторії, на базі яких навчаються майбутні журналісти, завітав і в студію Студентського телебачення кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.

На кафедрі військової підготовки відбулося спілкування з колективом кафедри. Завідувач кафедри Володимир Вареник розповів про історію створення кафедри, умови, в яких відбувається підготовка та навчання курсантів. Обговорили також й інші актуальні питання, пов’язані з підготовкою військових на Черкащині.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Більше пропонуємо переглянути в сюжеті ТК «Ільдана»