У межах святкування 100-річчя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася всеукраїнська науково-практична конференція «ЧНУ: 100 років становлення» та презентація колективної монографії про сторічну історію університету.

Відкриваючи конференцію, ректор ЧНУ Олександр Черевко зазначив:

— Сьогодні ми поговоримо про наш університет, його історію, людей та про монографію, яку підготував цілий колектив науковців ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Ювілейні дні — це нагода подякувати всім поколінням працівників за внесок, який вони зробили у розвиток Черкаського національного університету.

Також Олександр Черевко вручив працівникам ЧНУ нагороди: подяки Міністерства освіти і науки України, нагрудні знаки «Почесна відзнака ректора», диплом члена-кореспондента Національної академії історичних наук України, почесні грамоти та подяки університету.

З вітальними промовами і нагородами прибули на конференцію почесні гості: начальник управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко, кандидат філологічних наук, голова первинної профспілкової організації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ігор Погрібний, директорка Державного архіву у Черкаській області Тетяна Клименко.

Вшанували і великого патрона університету. Студенти поклали квіти до погруддя Богдана Хмельницького на Університетській площі.

Колективну монографію «Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького: столітня історія» представили доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України, професор Віталій Масненко та доктор історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анатолій Чабан.

— Це науковий текст, у якому ми намагалися показати реальне життя навчального закладу у різні епохи, — зазначив Віталій Масненко.

— Конференція мала в своїй структурі дві частини. Після урочистого відкриття, вітань та відзначення нагороджених членів, презентації видання «Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького: столітня історія. Колективна монографія» розпочалися доповіді в пленарному засіданні. Загалом участь у конференції взяли понад 100 осіб, — розповів проректор із наукової, інноваційної, та міжнародної діяльності Сергій Корновенко.

— Конференція організована на високому рівні, було дуже цікаво послухати інформативні доповіді знаних науковців, представників наукової еліти ЧНУ, — зазначила кандидатка історичних наук, директорка Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко.

Також своїми враженнями від заходу поділилася студентка 3 курсу Ліна Костенко:

— Рада долучитися до таких визначних подій. Заходи з нагоди святкування 100-річчя ЧНУ є не лише інформаційно насиченими. Вони викликають щире почуття гордості за мій навчальний заклад. Я захоплююся людьми, що мене оточують — викладачами, студентами, які постійно працюють задля розвитку і стають частиною історії Черкаського національного.

Про це також — у сюжеті ТРК «Ільдана» 

 

 

БІЛЬШЕ ФОТО

 

Текст: Аліка Жаркова, студентка 3 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Катерина Сухенко, студентка 2 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій