Щороку 8 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день грамотності. Ця традиція була започаткована ЮНЕСКО, щоб активізувати зусилля, спрямовані на поширення грамотності, мобілізувати міжнародну суспільну думку, продемонструвати важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів побудови модерного суспільства. Тема Міжнародного дня грамотності 2022 — «Трансформація навчальних просторів грамотності» — особливо актуальна для України, де триває кровопролитна війна, що позбавила багатьох громадян змоги навчатися.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики ННІ української філології та соціальних комунікацій традиційно проводить заходи, присвячені Міжнародному дню грамотності. Цьогоріч студенти та викладачі писали тест, завдання якого пов’язані з дотриманням мовних норм. Частка завдань передбачала знання новацій «Українського правопису» 2019 року.

До заходу долучилися викладачі кафедри методики навчання, стилістики і культури української мови; журналістики, реклами та PR-технологій; слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання; студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій; ННІ іноземних мов, а також студенти і викладачі Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського та Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Приємно, що сучасна молодь розуміє силу слова, потребу освіченості, потужну роль рідної мови у формуванні елітарної особистості, усвідомлює, що під час повномасштабної війни українська мова є не тільки ознакою національної ідентичності та громадянської позиції, а й інструментом боротьби з ворогом.

Протягом дня більше ніж 100 осіб доєдналися до написання тесту. Доступ до нього буде активним ще впродовж двох днів за покликанням.

Запрошуємо всіх охочих перевірити рівень своєї грамотності.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики