Викладачі кафедри іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно впроваджують міжнародну співпрацю в освітній процес.

Під час проведення практичних занять з міжгалузевої дисципліни «Навички рефлексивного і емпатичного слухання»/«Reflective and Empathic Listening Skills» до роботи зі студентами третього курсу долучилась Марія Орлова, викладачка кафедри бізнесу та менеджменту Університету Західної Англії у місті Бристоль (University of the West of England, Bristol) та аспірантка другого курсу дослідницької групи «The Human Resources, Work and Employment в CBL UWE». Разом із запрошеною лекторкою і доценткою кафедри іноземних мов Наталією Орловою студенти працювали над розширенням словникового запасу, опановували шаблони, що використовуються для рефлексивного слухання, формулювали питання, придатні для рефлексивного слухання.

Використовуючи шкалу самооцінювання П’єра Кассе, учасники курсу з’ясовували власні стилі у спілкуванні та інформували одногрупників про особливі характеристики, притаманні ним, і шляхи, що сприятимуть успішному спілкуванню з представником того чи іншого стилю. За словами студентів, вони із задоволенням оволодівали мистецтвом перефразування, збільшували тематичний словниковий запас, відкривали для себе способи відображення почутих повідомлень, працюючи над рефлексивними мовленнєвими шаблонами з використанням тематично-орієнтованої англійської мови.

Запрошена викладачка відмітила неймовірність студентів ЧНУ у їхній стійкості активно залучатися в навчальну діяльність попри регулярні повітряні тривоги, допитливість і творчий підхід під час складання і відтворення діалогів, завзяття й енергійність у тренуванні акторської майстерності задля відображення ступенів інтенсивності окремих емоційних станів або емоцій в процесі формування навичок рефлексивного і емпатичного слухання.

Кафедра іноземних мов