Чергова зустріч з професором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталієм Масненком відбулася в межах проєкту «Говоримо українською про Україну».

Серія зустрічей, організована Черкаською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Тараса Шевченка на платформі Zoom, стала вже популярною серед тих, хто цікавиться історією України.  

Цього разу темою розмови була «Міфологема «братніх народів» як інструмент фальсифікації російсько-українських стосунків». Розкрив її доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Віталій Масненко.

Міф про два братні народи Росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі в 2014 році. Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста 24 лютого 2022 року.

Цього разу Віталій Васильович детально розповів учасникам зустрічі, звідки взявся міф про «братні народи», як Російська імперія творила свою і українську історію, як формувалася українська нація.

До зустрічі долучилися працівники, користувачі бібліотеки та всі, хто небайдужий до історії України.

Онлайн-зустріч пройшла цікаво та інформативно.

Подивитися й послухати:

 

Джерело: Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка