Кафедра алгебри і математичного аналізу Черкаського національного продовжує співпрацю з відділом автоматизації та керування Лабораторії промислових і за участі людини систем автоматичного керування, машинобудування й інформатики (LAMIH, Університет Валенсьєна і Ено-Камбрезі, Франція). Заплановано спільні наукові дослідження, відкриття і спільне керівництво магістерськими роботами за спеціальністю 111 Математика та кандидатськими дисертаціями.

На запрошення керівника французької групи Мохамеда Джемая співробітник кафедри алгебри та математичного аналізу Сергій Бабенко допомагав вирішити задачу консенсусу при наявності перешкод у зв’язку. Успіху вдалося досягти, застосувавши теорію динамічних рівнянь на часових шкалах. Тож французькі дослідники зацікавлені у спільних проектах з черкаськими науковцями, а також підготовці фахівців, адже дослідження динамічних рівнянь на часових шкалах є відносно молодим напрямом, а кафедра алгебри та математичного аналізу має двох спеціалістів в цій галузі – Сергія Бабенка і Віталія Слинька

Наукова група ROC (Robustness, observability and controllability) відділу автоматизації та керування, очолювана професором Мохамедом Джемаєм, працює над різними задачами теорії керування і, зокрема, займається задачею консенсусу в мультиагентних системах особливого типу, в яких комунікація, тобто обмін інформацією, між певними агентами здійснюється за наявності перешкод в зв’язку. Мультиагентна система – це система, яка складається з деякої кількості однакових керованих об’єктів (агентів): колісних роботів, дронів і т.д. Задача консенсусу полягає в тому, щоб побудувати для кожного об’єкта таке керування, завдяки якому всі об’єкти змогли б автоматично і узгоджено один з одним виконувати певну програму дій: разом рухатися по певній траєкторії, утворювати певну конфігурацію в просторі тощо. Дивовижні шоу за участю великої кількості дронів є прикладами, які наочно показують результати розв’язання задачі консенсусу в складних мультиагентних системах.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького