Тренінг на тему «Стрес. Стратегії реагування та особливості» нещодавно відбувся в ННІ української філології та соціальних комунікацій. 

Його провела для студентів-видавців другого курсу випускниця-бакалавр спеціальності «Видавничий бізнес та сучасні комунікативні технології», а наразі студентка-магістрантка спеціальності «Практична психологія» Анна Тиха.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Тема тренінгу не випадково присвячена стресу, адже особливості сучасного суспільства, зокрема інформаційне перевантаження, є причиною хронічних форм стресу. Стрес можна назвати «епідемією ХХІ століття».

— Ми всі живемо в стресових подіях, вони стаються кожного дня, все залежить від того, який у нас рівень стресостійкості: наскільки серйозна подія може нас  спантеличити, як саме ми реагуємо на стресові ситуації, — розпочала захід Анна Тиха.

У стані стресу кожна людина поводиться по-різному. Одні зупиняються й перечікують небезпеку, інші — «тікають». Хтось намагається активно впливати на ситуацію. Кожна з цих поведінкових стратегій адаптивна до певних умов середовища й має свої нейрофізіологічні особливості.

Є три стадії адаптації до стресової ситуації:

  • стадія тривоги — перша зустріч зі стресором;
  • стадія адаптації — супротив організму новим незвичним умовам;
  • стадія виснаження — організм використав увесь свій потенціал і не може більше протистояти умовам оточуючого середовища.

Анна Тиха розповіла про поняття «копінгу» — спосіб подолання стресу.

Основними завдання копінгу є:

  • мінімізація негативних впливів обставин і підвищення можливостей відновлення;
  • пристосування, регулювання, зміна життєвих ситуацій;
  • підтримання позитивного «образу Я», впевненості у своїх силах;
  • збереження емоційної рівноваги;
  • підтримання, збереження досить тісних взаємостосунків з іншими людьми.

Також під час тренінгу студентка-магістрантка розкрила основні стратегії реагування на стресові ситуації, їхні переваги та недоліки.

— Як правило, людина керується двома-трьома стратегіями, але якщо опанувати всі, то буде значно легше жити, адже для кожної ситуації можна буде використовувати іншу стратегію, — розповідає Анна Тиха.

Крім цього, на тренінгу майбутня психологиня поділилася ефективними антистресовими стратегіями та техніками заземлення для того, щоб вміти сконцентруватися.

— Мені сподобався тренінг, адже тема стресу зараз є дуже поширеною, стресові ситуації постійно трапляються і дуже важливо вміти з ними боротися, — поділилася враженнями студентка 2-ВБ курсу Ліна Костенко.

Подібні тренінги дійсно є важливими та корисними, вони надають необхідні знання для того, щоб навчитися протистояти стресам, реагувати на стреси без шкоди для себе та свого здоров’я, використовувати різні стратегії реагування на стресові ситуації.

ННІ української філології та соціальних комунікацій

Автор: студентка 2-ВБ курсу Аліка Жаркова

Фото: студентка 2-ВБ курсу Альона Гончар