В ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся студентський круглий стіл на тему «Країни Центральної і Східної Європи та російсько-українська війна: засудження агресії й допомога Україні, невирішеність і підтримка агресора».

У ньому взяли участь не лише студенти, а й учні випускних класів Хацьківського і Степанківського ліцеїв Степанківської сільської ради Черкаського району. З вітальним словом до гостей і студентів звернулися директорка інституту професорка Наталка Земзюліна і доцентка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Олена Сухушина.

Ставлення країн Центральної та Східної Європи до оцінки агресії росії проти України неоднозначне. Більшість країн з самого початку війни засудили агресію і допомагають можливими засобами Україні. Сербія, Угорщина та Словаччина відверто не висловлюють позицію засудження і непослідовні в своїх діях стосовно України; білорусь підтримала агресію росії й стала фактично її союзником.

Протягом чотирьох годин студенти та учні обговорювали актуальну тему. Кожний виступ студентів був присвячений окремій країні, характеризувався змістовною інформацією і супроводжувався яскравою презентацією. Завдяки запитанням студентів і учнів зустріч стала справжніми роздумами щодо нинішньої та майбутньої різногалузевої допомоги Україні з боку країн Центральної й Східної Європи.

Олена Сухушина, доцентка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки