Третій черкаський книжковий фестиваль «Перехрестя культур» проходив у Черкасах протягом 11-13 жовтня. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького — серед співорганізаторів культурної події.

— Фестиваль третій – це як у казці, він завжди найкращий. От ми і готували казку. Наша команда хоче, щоб тут відбувалися дива і знаходилися неймовірні люди. Повірте, ми дуже старалися. Ловіть кожну хвилину спілкування з цікавими митцями. До них інколи дуже страшно підходити, але не стидайтеся, отримуйте найбільше задоволення від спілкування, яке тільки можливе. А ми зі свого боку будемо дуже активно працювати, щоб це дійсно була магія! — звернулася до учасників урочистого відкриття фестивалю його ініціаторка, засновниця МГО «Книжковий маестро» Людмила Фіть.

У Книжковому фестивалі взяли участь понад 50 видавництв України, найвідоміші з яких — «Клуб сімейного дозвілля», «Видавництво Старого Лева», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Vivat», «Зелений пес», «Дім химер», «Наш Формат» тощо. Черкаські видавництва теж завітали на фестиваль, зокрема: «Видавчиня Юлія Чабаненко», «Вертикаль», «Брама-Україна» тощо. Наукова бібліотека ім. М. Максимовича Черкаського національного університету та Черкаська обласна організація НСПУ також презентували свої видання на фесті.

Студенти та викладачі ЧНУ відвідали зустрічі з митцями всеукраїнського масштабу, зокрема поетичні читання із Сергієм Жаданом «Нові і улюблені вірші», творчий вечір Івана Малковича «від 2 до102», виступи музичних гуртів «Жадан і собаки» та «Drumтиатр» Юрка Іздрика і Григорія Семенчука, етно-вечірка Дари Корній, презентації Макса Кідрука, Ірени Карпи, дискусія з Вадимом Карп’яком та багато іншого.

Серед модераторів, організаторів і співучасників лекцій і майстер-класів Книжкового фестивалю були також студенти, викладачі та випускники Черкаського національного.

Історико-художня композиція «Зірка і Лев: геній і трагедія Марії Заньковецької» досліджена за новелою черкаської письменниці Світлани Горбань. Перегляд документального фільму «Перестройка (1956–1959)» журналістів Захара Колісніченка та Андрія Чернеги допомогла присутнім краще зрозуміти той історичний період.

«Чому наш мозок любить картинки і як це використати?» розповіла скрайберка Юлія Кнюпа, а Назарій Вівчарик промодерував презентацію фентезі-роману «Аркан вовків» Павла Дерев’янка.

У дискусії «Черкащина: майстри художнього перекладу від Петра Гулака-Артемовського до Наталії Горішної» взяли участь Володимир Поліщук (модератор), Наталія Горішна, Тамара Кисільова, Валерій Кикоть.

Олексій Юрін виступав з музичним проектом «Flatcher». Також шанувальники мали змогу почути його творчість через «поетичний мікрофон». Поет, драматург, перекладач представив поетичний перформанс «Амброзія».

Наталя Ярошенко стала модераторкою дискусії у форматі піжамної вечірки «Битва жанрів: фентезі vs детектив» за участі Ярини Каторож, Віктора Янкевича, Наталії Матолінець.

Студент навчально-наукового інституту історії і філософії ЧНУ, автор проекту «На районі», журналіст «Громадського телебачення» Олексій Шандра взяв участь у дискусії «Нова архітектура Черкас: мейкап чи тотальна пластика?»

За участі професорсько-викладацького складу ЧНУ організовано дискусійну панель «Видавничий бізнес: національний і регіональний виміри», модераторкою якої була завідувачка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Лариса Завгородня.

Презентація книги «65 українських шедеврів» від мистецтвознавиці Діани Клочко відбулася за участі директорки Художнього музею Ольги Гладун та студентки ЧНУ, української художниці Тетяни Черевань.

Як створити крутий інформаційний супровід мистецьких заходів у соціальних мережах, розповіла на своєму майстер-класі Наталія Захарченко.

Основною локацією фестивалю стала Черкаська обласна філармонія. Проте безліч лекцій, майстер-класів та презентацій проходили в обласній дитячій бібліотеці, центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки, бібліотеці ім. Тараса Шевченка, ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, кав’ярні «Ботаніка», книгарні «Буквиця», ТРЦ «Любава» тощо.

На території фестивалю знаходилися різноманітні фотозони, прикрашені елементами з книг. Гості мали можливість зробити цікаве фото та розмістити його у соцмережах із відповідною геолокацією та хештегом. Під час фестивалю проводили лекції та майстер-класи, працював дитячий майданчик, відбувалися зустрічі з авторами, презентації книг, автограф-сесії, концерти. Студенти Черкаського національного з задоволенням допомагали в організації події. Загалом же університет надав значну організаційну підтримку.

— Хоч фестиваль проводиться вже втретє, але відвідала я його вперше. Сьогодні встигла придбати декілька книг для себе. Дуже класно, що в нашому місті проводять такі заходи. Адже це місце зустрічі однодумців-книголюбів та джерело можливостей здобути нові знання та професійні навички, поспілкуватися з відомими українцями, — зазначає студентка 2-Ж курсу Діана Мателега.

Пресслужба ННІ української філології та соціальних комунікацій