Буккросери-книголюби Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зібрали книги для проєкту «Chebookcrossing» Черкаської міської ради, організованого до Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності.

Своїми книгами поділилися працівники, студенти та викладачі різних навчально-наукових підрозділів університету, а також абітурієнти. У кожну книгу учасники акції вкладали побажання наступному читачеві. Організатори проєкту мають на меті зібрані книги передати в європейські міста-побратими Черкас та в такий спосіб не тільки підтримати наших співвітчизників — вимушених переселенців, а об’єднати навколо української книги велику кількість людей.

— Привіт із Черкас, міста в центрі незалежної й квітучої України. Якщо ця книга у твоїх руках, значить ти теж книголюб. Бажаю спокійних та мирних вечорів, які ти проведеш з книгою, — написала Настя Щетініна, студентка 3 курсу ОП «Видавничий бізнес, редагування та медіадизайн» у листі європейському читачеві. — Вірмо в перемогу, читаймо якісне українське.

Саша Яйкун, також майбутня фахівчиня у сфері видавничого бізнесу, захоплюється читанням. Особливо дівчину приваблює література нон-фікшн, тому має багато книг. Також охоче підтримала доброчинну ініціативу «Chebookcrossing». Хоча з початку війни уже багато книг з власної бібліотеки віддала нашим співвітчизникам, які змушені були тікати із зони бойових дій в більш безпечні місця.

З-поміж книг, які подарувала для проєкту наукова бібліотека ім. М. Максимовича, цінне видання «Козацький літопис» Олександра Гаврилюка та книга власного авторства директора книгозбірні, краєзнавця і журналіста Григорія Голиша «Дмитро Лисун».

— З радістю доєдналися до міського проєкту книгообміну «Chebookcrossing». Ідея цієї ініціативи нам близька, адже в Черкаському національному вже понад 10 років діє студентський буккросинг-клуб «Freebook», створений силами викладачів та студентів-видавців, — розповіла очільниця клубу, старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка. — Сьогодні це спільнота, яка популяризує читання не тільки серед студентів, а й серед містян. Ми відкриті до співпраці у сфері популяризації книг та читання, тому зібрали й передали для проєкту багато книг українською мовою сучасних авторів. Своїми книгами ділилися студенти й викладачі навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій, інституту іноземних мов, працівники наукової бібліотеки, навіть абітурієнти. Кілька книг ми обрали для проєкту й з діючих інтерактивних поличок клубу.

Як розповіла очільниця управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Валентина Шепецька, зібрані книги вже чекають у місті Бидгощ Республіки Польща. У кожну книгу, зібрану під час «Chebookcrossing», вкладено інструкцію з подальшими діями для її нового власника. Кожен читач зможе дізнатися історію подорожі книги, але для цього наступним власникам необхідно буде опублікувати в будь-якій з улюблених соцмереж (Facebook, Instagram, Twitter ін.) допис зі світлиною книги та хештегом #chebookcrossing. Таким чином учасники книгооберту зможуть познайомитись один з одним.

Приєднуватися до проєкту та відпускати свої прочитані українськомовні видання можна й надалі. Для цього слід написати в приватні повідомлення у спільнотах клубу в соціальних мережах Facebook, Instagram.

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького