Виїзне засідання науково-практичної конференції «ХІІ Богданівські читання» відбулося в історичному місці — «Резиденції Богдана Хмельницького» у Чигирині.

Організатори конференції — кафедра історії України (завідувач — Віталій Масненко) та Науково-освітній центр Українського козацтва (директор — Юрій Присяжнюк) Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

За участі гетьмана МГО «Українське козацтво» Миколи Пантелюка та представників козацьких організацій України відбулося засідання Ради Українського козацтва. Головне питання, яке розглядалося — організація допомоги захисникам України. Частина козаків служать у лавах ЗСУ, територіальної оборони. Тому в прийнятті рішень щодо підтримки армії всі були одностайні. Розглянули ще низку важливих питань щодо участі сучасних козацьких організацій в суспільно-політичних процесах в Україні.

Знаковим цей день став для студентів та викладачів, яких на чигиринській землі посвятили у козаки та козачки.

— Захід пройшов урочисто, цьому сприяли і місце, і час, коли це відбувалося. З особливими відчуттями виголосили козацьку присягу. І, як перший свій крок, вирішили провести благодійний збір на дрони для своїх побратимів, які нині на передовій російсько-української війни. Символічно, що перший внесок був від 95-річного козака із Харківщини Оксена Семидуба. Це упевнює, що козацтво було, є і буде, бо невмируща наша традиція тягнеться ще з давніх часів і передається від покоління до покоління.

Вдячний Науково-освітньому центру Українського козацтва ЧНУ, який мобілізує активну молодь. Саме в цьому вбачаю нашу мету — проводити виховну діяльність, а також підтримувати переможний дух та готувати молоде покоління до захисту Вітчизни, — зазначив ректор Олександр Черевко.

Патріотичний дух в учасників заходу підтримували учасники «Фабрики музичного мистецтва "Voices"» ЧНУ.

Учасники студентської козацької сотні побували у Суботівському історичному музеї, де для них провели екскурсію працівники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».

Про це також — у відео:

 

 

 


Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Родіон Прохоров, студент 2 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій