bgb
 
 
 
 
 

Уже третій рік поспіль Мистецька вітальня Олександра Вертинського, що у Подільському навчально-виховному комплексі Золотоніського району збирає у своє дружнє коло поціновувачів культури, літератури, музики, хореографії, живопису, кіно, історії рідного краю. А шанувальників від того тільки більшає!

8 грудня 2017р. відбувся інтерактивно-креативний захід «Два великих артисти: Олександр Вертинський та Чарлі Чаплін». Автор сценарію і режисер Андрій Логінов вразив універсальністю подачі краєзнавчого матеріалу

Цей захід став впровадженням Всеукраїнського науково-педагогічного проекту «Філологічний олімп» у Черкаській області для вчителів зарубіжної літератури, який організували районне методичне об’єднання вчителів зарубіжної літератури Золотоніської районної ради, вчителі зарубіжної літератури Золотоніського району, кафедра російської мови та зарубіжної літератури та методики навчання Навчально-наукового інституту іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

 

 

Два учнівські науково-пошукові дослідження про творчість Вертинського підготували десятикласники Руслан Кравченко та Софія Руденко. Модератори заходу — учителі Подільського НВК Валентина Ковмір, Світлана Гречун та методист районного методичного кабінету Андрій Логінов розповіли про вплив на культурне життя нашого краю на початку ХХ століття мистецтва кіно та театру. На екрані з’являлися фрагменти з фільмів братів Люм’єр, світлини з районним будинком культури та інше.

Пригадаймо, що першу кіноустановку у 1909 році в Черкаси привіз прямо з Парижа багатий родич черкаського торговця Белєхова. До 1917 року наші земляки мали можливість побачити на екранах фільми за участю Вертинського та Чарлі Чапліна, бо обидва у світ кіно прийшли у 1912 році. Про здобутки українського кіномистецтва розповіли «допитливі глядачі» — творча група вчителів зарубіжної літератури: Алла Рідько (Вознесенська ЗОШ), Ольга Денисенко та Тетяна Малимон (Гельмязівська ЗОШ), Наталія Колос (Коробівський НВК), Наталія Мартинюк та Валентина Темченко (Дмитрівський НВК), Людмила Головка (Богуславецький НВК), Світлана Безрукова (Гладківщинський НВК), Надія Орищенко (Софіївський НВК), Валентина Гладка (Драбівецький НВК), Лариса Коломієць (Скориківська ЗОШ).

Нагадаємо, що у європейському кіно перевага надавалася трьом жанрам — мелодрамі, авантюризму, комедійним фільмам. А в українському кіно акцент робився на екранізацію популярних вистав. Образ Чарлі Чапліна за допомогою хореографії втілили юні танцюристи Подільського навчально-виховного комплексу (керівник Людмила Кухарчик): Юлія Шилова, Юлія Білокінь, Настя Руденко.

На своєрідний громадський бал усіх присутніх запросили шляхетні кавалери Подільського — старшокласники Євген Полішко і Руслан Кравченко та красуні-дами — старшокласниці Софія Руденко й Владислава Сіренко. Граційний вальс і бурхливий рок-н-рол представили публіці студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анастасія Тетьоріна та Владислав Опухтін.

А маленькі учні початкових класів Максим Сокорко, Настя Соколова, Неля Кришун спонукали гостей посміхатися та пританцьовувати під час завзятого таночку «Панно, я закохався!».

Яке ж свято без пісень! Вони лунали у виконанні дуету вчителів Марини Бабич та Володимира Лобанова (Вознесенська ЗОШ), вчительки Людмили Филь (Кропивнянська ЗОШ), найспівучішого Віктора Сагайдака (Гладківщинський НВК), талановитої учениці Вікторії Логвин (кращої виконавиці пісень англійською мовою, сподіваємося, що в наступному році — студентки ННІ іноземних мов!), ансамблю «Лілея» у складі Ольги Єпіфанової, Наталії Балуги, Оксани Скрипки і Наталії Пустовгар (Скориківська ЗОШ), солістки районного будинку культури Валентини Волошиної, сільського голови Подільського Артема Кухаренка, який ще навчаючись в Черкаському національному став відомий на всю Україну, а також дуету в складі директора Подільської школи Марини Рудь та вчительки початкових класів Валентини Ковмір.

Музичну редакцію заходу здійснювали Людмила Бунь і Тамара Дуброва.

Зрештою, після такої емоційної та захоплюючої розповіді про великих Вертинського та Чапліна у багатьох виникло бажання переглянути фільми, де вони знімалися, прочитати спогади сучасників, чи навіть відвідати імпровізаційний захід у мистецькій вітальні Вертинського у Подільському. Тут гостям показують світлини з родиною Вертинських, костюми Білого та Чорного П’єро (роботи вчителя Олени Салогуб). А на шкільному подвір’ї запропонують взяти книжку із відкритої громадської бібліотеки у куточку читача під стародавніми ліхтарями…

«Саме поєднання сучасних інноваційних форм роботи із різними жанрами мистецтвам, з їхньою ретроспективою, спогадами про великого Вертинського, якого талановито вписують в український контекст колектив районного методичного об’єднання вчителів зарубіжної літератури, методист районного методичного кабінету відділу освіти Андрій Логінов та педагоги Подільського навчально-виховного комплексу — гарантує інтерес та постійну прихильність до нових заходів, вистав, зустрічей у мистецькій вітальні Олександра Вертинського», — підсумували поважні гості: заступник голови Золотоніської районної ради Тетяна Гончаренко, начальник районного відділу освіти Валентина Денисенко. А заступник директора ННІ іноземних мов із наукової роботи Черкаського національного університету Лариса Корновенко запросила чудових і талановитих учнів навчатися в провідному навчальному закладі — Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Її слова були підтримані бурхливими оплесками.
Співпраця буде продовжуватися…

 

Заступник директора ННІ іноземних мов з наукової роботи, доцент Лариса Корновенко