Сесія уже незабаром, і паніка серед студентів повільно, але впевнено наростає. Одні вже починають вмикати нагадування на опівніч, щоб викрикувати «Шара прийди!», другі — активніше ставлять лайки на сторінках викладачів у соцмережах, треті — кладуть купу книг під подушку, щоб краще пам'яталося.

Ми вирішили допомогти студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, тому поспілкувалися з різними викладачами на тему сесії. Науковці дали рекомендації щодо відмінного складання їхніх дисциплін, розповіли, що їх дратує у студентах, а що, навпаки, дуже подобається. Щоб отримати цінні знання, які безперечно допоможуть пройти випробування під назвою «сесія» без нервів і перескладань, отримати шматочок позитиву у вигляді щирих побажань від викладачів, — читайте матеріали нової рубрики ЧНУ «Готуємося до сесії: як отримати відмінно».

Розповість про свої «секрети» заступник директора з організації виховної роботи, голова профбюро ННІ історії і філософії, кандидат історичних наук, доцентка Марина Захарченко.

Марина Василівна вважає себе скоріше «викладачкою з гумором, на хвилі позитиву», аніж суворою. У будь-якому випадку, мовляв, студентам видніше.

Науковиця викладає різні, але цікаві дисципліни: «Історія культури Європи», «Археографія», «Зовнішня політика України», «Фізична географія материків і океанів» тощо. Найулюбленіший предмет — про історію культури Європи та Сходу, найскладніший – «Картографія з основами топографії».

Рекомендації, як скласти іспит чи залік у Марини Василівни:

1. Налаштуйтеся позитивно.

«Це правда, як ти налаштуєшся на ситуацію — все так і піде», — пояснює науковиця.

2. Пишіть шпаргалки.

«Пишіть, але не користуйтеся. Якщо вам вдасться записати потрібні тези, то вони вже відродяться у пам'яті»

3. Не залишайте вивчення іспиту на останню ніч.

«За останню ніч неможливо вивчити якісно, до того ж це стрес для організму. Зробіть хоча б половину раніше, ніж за день до іспиту».

Обережно! Викладачку дратують нечесні студенти:

«Підступні, підлабузники, ті, хто користуючись іншими хочуть отримати певні донати. Не обов'язково, щоб студент був відмінником, коли ти бачиш його щирість», — пояснює науковиця.

Побажання від Марини Захарченко:

«Студенти, не хвилюйтеся! Життя нам попереду готує стільки випробовувань, серед океану яких цей іспит виявиться піщинкою», — сміючись, «заспокоює» Марина Василівна.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького