На думку директора ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максима Гаврилюка, через тривале зменшення кількості опадів в Україні настають серйозні зміни в екосистемах області.

Науковець переконаний, що, крім коронавірусу, українці можуть зіткнутися зі ще однією серйозною проблемою — посухою і скороченням чисельності тварин внаслідок цього, повідомляє «Про Все».

Як зазначив Максим Гаврилюк у своєму дописі на «Facebook», через тривале зменшення кількості опадів настають деякі серйозні зміни в екосистемах. 

— Аграрії це вже зрозуміли і починають підлаштовуватись — змінюють культури, терміни виконання робіт та розширюють полив. Живі організми в природних екосистемах пристосуватись не завжди зможуть, — пише науковець. — Вже зараз видно катастрофічні наслідки — тварини, які мешкали у невеликих постійних водоймах — загинули. Протягом весни відвідав декілька традиційних місць розмноження земноводних — частина висохла. Тож можна чекати катастрофічного скорочення популяцій земноводних та інших водних тварин у найближчі роки... На жаль, з цим неможливо щось зробити на локальному рівні. Передайте Трампу, що глобальне потепління — це не міф!

У коментарі журналістам «Про Все» пан Максим зауважив, що деякі популяції тварин, які мешкали в невеликих водоймах Черкащини, загинули. Наприклад, молюски, членистоногі, риби. Через неможливість нересту частини земноводних їхні популяції суттєво скоротяться у найближчі роки. 

— Далі, по екологічних ланцюгах, можна очікувати скорочення чисельності тварин, які ними живляться. Наприклад, може скоротитись чисельність багатьох птахів, які живляться водними безхребетними. Це веде до скорочення чисельності тварин та до втрат біорізноманіття, — каже пан Гаврилюк. Він ділиться власними міркуваннями, що можна зробити. За словами науковця, проблема глобальна, це зміна клімату. Тому треба не розорювати степові ділянки, не вирубувати старі ліси, не створювати каскаду ставків на річках, не здійснювати меліорацію боліт — адже все це негативно впливає на зміни клімату.