Global Recycling Day вкотре об'єднує жителів нашої планети задля її збереження. Від 18 березня 2018 року він існує з ініціативи Global Recycling Foundation. Наразі тема набирає обертів і безпосередньо стосується студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Більш детально про це розповів завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій ННІ природничих та аграрних наук Олександр Спрягайло:

— З одного боку, сміття сприймається як щось зайве, з іншої — людство починає розглядати відходи як сировину, можливість виробляти нові речі. Непотребом виступає сукупність продуктів, їхніх частин, пакування тощо  це конкретні матеріали, речовини, які можуть підлягати разовій або багаторазовій переробці. Перше, з чого слід почати  сортувати використане, бо «асорті» сміття переробити неможливо.

За словами еколога, переробка — один з ключових елементів циркулярної економіки, який допомагає захищати і берегти природні ресурси:

— Зі зростанням добробуту надалі кількість відходів буде збільшуватися. Уже фіксують понад 2 мільярди тонн сміття за рік, це приблизно 300 мільйонів стандартних сміттєвозів, — повідомляє Олександр Васильович.

На думку науковця, ми маємо до чого прагнути. Багато країн Європи вже подолали проблему великої кількості відходів. Зокрема, Данія вивозить на сміттєзвалища всього три відсотки зібраного сміття, а Швеція взагалі закуповує його в сусідів.

Олександр Спрягайло розповів про особливості переробки деяких матеріалів:

— Під час вторинної переробки папір втрачає свої якості, оскільки його виготовляють із целюлози. Чотири, п'ять, шість можливих разів переробки дорівнює у шість разів меншому використанню лісу, необхідного для виробництва, крім того, знизиться вартість кінцевого продукту. На кілька разів розрахований пластик. Скло переробляють безмежну кількість разів, як і метал.

Що ж можуть зробити екосвідомі студенти?

Студентам пропонуємо звернути увагу на контейнери для окремих речей, найчастіше їх чотири, але може бути до п'ятнадцяти. Ще існують батарейки, які варто відносити в окремі пункти прийому. А старий одяг може ще комусь знадобитися. Ідентифікувати ці структури допоможе сайт Черкаської міської ради.

Для початку можна звертатися до правила: «Перед купівлею нового подумаю, чи можна замінити це тим, що у мене вже є». Пам'ятайте, ми творці свого майбутнього!

Авторка: студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Юлія Капуш