bgb
 
 
 
 
 

«Музей українського рушника» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно долучився до заходу, проведеного до Всесвітнього дня вишиванки в міському сквері «Юність».

Чотири локації, на яких було представлено 50 автентичних вишитих рушників із фондів музею, безперечно зацікавили черкасців та гостей міста. Директорка музею Наталія Ярмоленко та студенти-першокурсники, що опанували фах екскурсоводів музею, упродовж дня ознайомлювали відвідувачів скверу з основними рушниковими орнаментами Середнього Подніпров’я: геометричними, рослинними, тваринними, пояснювали призначення вишиваних літер та слів. Розповідали, чому рушникові орнаменти можна назвати кодом нації, демонстрували регіональні відмінності орнаментів, жваво дискутували про традицію та кітч, відповідали на запитання, а в процесі розмови з людьми старшого покоління й самі набували досвіду, збагачувалися знаннями про народний побут, призначення та використання українського рушника.

Разом із заступником голови приймальної комісії університету Денисом Дерев’янком студентки знайомили охочих із правилами вступу, навчанням й дозвіллям в університеті, розповідали про основну колекцію музею та запрошували охочих відвідати його.

У Всесвітній день вишиванки кожен одягнув вишиту сорочку, тому розмови точилися навкруг мистецтва народного та сучасного орнаментування. Черкасці жваво цікавилися народним мистецтвом вишивки, старші згадували вишиті сорочки та заквітчані рушниками сільські хати своїх бабусь, молодші радо знімкувалися на фоні рушникових локацій, які сприяли об’єднанню різних поколінь в одну велику націю — український народ.

 

ННІ української філології та соціальних комунікацій