Директор науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко на запрошення колег (центр внутрішньополітичних досліджень) у квітні – травні 2023 р. долучився до участі у проєкті Національного інституту стратегічних досліджень «Аналіз загроз національній безпеці у сфері внутрішньої політики (експертне опитування)».

Його результати оприлюднено 14 липня.

В опитуванні взяли участь працівники центру та близько 50 зовнішніх експертів — представники дослідницьких, освітніх та громадських організацій, науковці з різних регіонів України.

Дослідження проведене з використанням методу Delphi, також відомого як Estimate — Talk — Estimate або ETE). Сутність методу — структурована комунікація групи експертів, спрямована на прогнозування процесів та явищ, актуалізація яких залежить від великої групи чинників.

Головним завданням проєкту було визначення «точок вразливості» українського суспільства та системи управління, оцінка ризиків їх використання РФ із метою дестабілізації ситуації у країні. Мета— запропонувати рішення, спрямовані на упередження розвитку кризових ситуацій в Україні.

Загалом, на думку експертів, загальний рівень дестабілізаційного потенціалу внутрішньополітичних загроз помітно зросте під час відбудови, порівняно з періодом воєнного стану. Також зросте ймовірність реалізації потенціалу загроз.

Під час воєнного стану найвищим є дестабілізаційний потенціал загроз у сфері воєнної безпеки. Під час відбудови — у соціально-економічній сфері.

Найвища ймовірність реалізації загроз під час воєнного стану — у системі державного управління та політичних процесах. Під час відбудови — у соціально-економічній сфері.

Предметніше з результатами проєкту можна ознайомитися ТУТ 

Відділ аспірантури