Цьогоріч Тиждень науки у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького став особливим для студентів філологічних і нефілологічних спеціальностей, які вивчають польську мову.

Серед заходів відбулися Dni języka polskiego (дні польської мови), які, безумовно, додали цікавинки Тижню і стали емоційним сплеском  для знавців польської.

Дві насичені зустрічі у Zoom пройшли під гаслом «Польська культура очима українських студентів» і об’єднали у спільному віртуальному просторі студентів і викладачів ННІ іноземних мов.

Вправна режисура викладача польської мови пана Міхала Ястжембського, посланця NAWA (Національної агенції академічних обмінів Польщі), забезпечила гарний результат — захід вийшов вдалий! Блискучою виявилася презентація студентки 3 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Анжеліки Хоменко на тему «Культурна характеристика поляків». А ґрунтовне представлення польської молодіжної музики, підготоване Сніжаною Грисюк і Ігорем Степанчуком (ОП Переклад (перша – англ.)), оздоблене музичним колажем,  дало можливість зорієнтуватися у смаках польської молодіжної аудиторії. Після презентації Віктора Тав′єнка (ОП Переклад (перша – англ.)) на тему «Польські комп’ютерні ігри» розгорілася гостра дискусія. Обійшлося без жертв. Чого не скажеш про візуалізацію сюжетів самих ігор: там щедро лилася кров.

«Родзинкою» зустрічей стала декламація віршів польських поетів, які студенти обирали, як правило, самостійно. Класичну і модерну польську поезію читали Нікіта Ральф, Вадим Прокопенко, Анна Трохименко, Яна Рябова і Юлія Холодова. Без анонсу польською прозвучало шевченківське «Тече вода в синє море», але учасники впізнали твір без підказки!

Інтригою стали результати польського орфографічного диктанту, який онлайн написали всі присутні студенти. Змагалися за каву з пані директоркою ННІ іноземних мов і за додаткові бали з польської. Отож, на каву з Людмилою Швидкою до модного черкаського закладу йдуть Руслана Лупій (3 курс ННІ іноземних мов) і Нікіта Ральф (1 курс, ННІ іноземних мов). Вони посіли І і ІІ місце. ІІІ місце посів Дмитро Шевченко (3 курс, ФОТІУС), а ІV поділили Вадим Прокопенко (3 курс, ННІ іноземних мов) і Вікторія Годована (1М, ННІ іноземних мов).

Підбиваючи підсумки заходу, директорка Полонійного центру Лілія Потапенко подякувала всім учасникам за творчі зусилля, а гостям — за щирий інтерес  до польської культури і студентської творчості.

 

Полонійний центр