Високими рейтингами та новими відкриттями відзначили у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького День науки.

— Коли я як ректор з усіх трибун заявляю, що ми є інтелектуальним центром Черкащини чи з гордістю наводжу дані міжнародних рейтингів, то це ваша заслуга, — звернувся до науковців університету ректор Олександр Черевко.

Він зазначив, що в 2017 році Черкаський національний піднявся з 24 на 15 позицію в Україні за показниками всесвітньої науковометричної бази даних Scopus.У рейтингу світових університетів за рівнем їх присутності в інтернет-мережі ВЕБОМЕТРІКС (Webometrics Ranking of World Universities) університет посідає 30 місце в Україні. У консолідованому рейтингу ВНЗ України — 39 місце. За даними опитування роботодавців, проведеного в 2017 році, — 40 місце в Україні. У четвертому рейтингу прозорості університетів на основі даних цитованості їхніх провідних вчених (лабораторія «Cybermetrics») — 23 місце серед закладів вищої освіти України. ЧНУ вперше потрапив до рейтингу, який охоплює ВНЗ країн Східної Європи і Центральної Азії (за версією QS Quacquarelli Symonds). До цього рейтингу увійшли лише 16 українських закладів вищої освіти. На дев’ятій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти-2018» Університет отримав Гран-прі в номінації «Лідер вищої освіти України».

За словами ректора, особисті перемоги та відзнаки науковців університету також є підтвердженням його високого наукового рівня. Професор Борис Мінаєв отримав почесну грамоту Кабінету Міністрів України. Професор Андрій Гусак — почесну грамоту Верховної Ради України. Доценти Наталія Андрусяк, Лариса Корновенко, Таміла Кравченко, Володимир Конограй були відзначені подяками Міністерства освіти й науки України. Професор Василь Мойсієнко нагороджений медаллю Національної академії педагогічних наук. Професор Юрій Присяжнюк отримав щорічну обласну премію імені О. А. Захаренка. Професора Володимира Поліщука обрано головою Черкаського обласного осередку Національної спілки письменників України.

Ректор відзначив, що університет заробляє кошти від наукової діяльності. Показник 2017 року становить майже 3 млн грн, що на 2 млн грн більше за відповідний показник 2015 року. Зараз науковці працюють над 10 держбюджетними темами. Працівники ЧНУ, його випускники проходять наукове стажування в Європі. Десятки викладачів беруть активну участь у міжнародних наукових проектах. 50 студентів Черкаського національного університету цьогоріч пройшли семестрове навчання в Академії імені Яна Длугоша (Польща, Ченстохова).

Університет постійно готує нові кадри. Тут діє 5 докторських та 2 кандидатські спеціалізовані вчені ради з захисту дисертацій із 13 спеціальностей. Це найкращий показник серед закладів вищої освіти Черкащини. У цьому році 5 викладачів університету захистили докторські дисертації, 8 — кандидатські. Усі вони отримали матеріальне заохочення до Дня науки.

Університет також пишається науковими здобутками студентів та їхніх наукових керівників — перемогами в студентських наукових конкурсах, Всеукраїнських олімпіадах.

Справжнім подарунком до професійного свята стали наукові здобутки школи професора Мінаєва.

— Європейські вчені довели лабораторно наше наукове відкриття, зроблене теоретично 4 роки тому, — зазначив Борис Мінаєв. — Я та мої учні теоретично обґрунтували можливість синтезу та існування нового класу полімерів, які можуть бути широко використані у напівпровідниковій техніці, зокрема для виробництва світловипромінювальних діодів нового покоління. Ми дали новоствореному полімеру назву «черкасіт». Нині в найсучасніших лабораторіях Європи синтезують цю речовину. Це буде вагомим досягненням для всієї України.

Цього дня науковці Черкаського національного отримували вітання, подяки і грамоти Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської міської ради, управління освіти і науки Черкаської ОДА, університету, первинної профспілкової організації ЧНУ.

— Вашими досягненнями, напрацюваннями, знаннями, щоденною творчою працею визначається місце нашого університету у науковій спільноті України. Хоч це й не перше місце, але воно достойне! — підсумував Олександр Черевко.

Цей День науки в університеті відзначили не тільки грамотами, подяками, преміями, а й відкриттям оновленої астрономічної обсерваторії, нової Наукової лабораторії інструментальної оротерапії.

 

 

Прес-служба Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького