Яскраві презентації інститутів та факультетів, молодіжний нетворкінг, краєзнавчий квест — День міста Черкаси відзначив Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. У всіх куточках міста викладачі та студенти розважали містян, ділилися досвідом, дивували талантами та перемагали у спортивних й інтелектуальних змаганнях.

Черкаський національний університет був широко представлений у проекті «Місто професій».

Студенти та викладачі ННІ природничих та аграрних наук радували малечу хімічними експериментами. Навчально-науковий інститут фізичної культури, спорту і здоров'я представив частину спортивних нагород — золоті кубки та медалі. Містяни шикувалися в чергу до масажиста та брали участь у фізичних вправах. 

На локації ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва розмальовували всіх охочих аквагримом, плели патріотичні браслети. А психологічні тести від кафедри психології і педагогіки користувалися популярністю і серед дітей, і серед дорослих.

Викладачі та студенти ННІ освітніх та інформаційних технологій показували дітям пізнавальні досліди. Майбутні психологи та викладачі психологічного факультету разом із відвідувачами малювали «психомалюнки» та складали психологічні портрети. Студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій влаштували виставку рушників, а також перевіряли всіх охочих на знання рідної мови, організовуючи лінгвістичні вікторини. Постійно працювали на локаціях свого університету журналісти Студентського телебачення. 

У центрі міста малеча збиралася біля «кримінальної валізи», за допомогою якої студенти ННІ економіки і права брали відбитки пальців у присутніх та визначали, чи фальшива купюра.

ННІ іноземних мов проводили рухливі ігри та вікторини на знання іноземної мови.

Цукерками пригощали знавців історії, що перемогли в інтелектуальних конкурсах, а також демонстрували предмети українського побуту представники ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Біля експозиції кафедри військової підготовки діти й дорослі оглядали зразки зброї та військового спорядження.

Факультет обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем ділився новинками у сфері інформаційних технологій.

Подивували й майбутні художники: вони зранку малювали в різних куточках Черкас, а до кінця дня провели виставку своїх робіт у сквері біля Черкаської обласної ради.

— І дорослі, й діти підходили до нас, аби взяти участь у наших вікторинах та отримати в нагороду цукерку з побажанням. Мені дуже подобається комунікувати з людьми і таким чином поширювати інформацію про наш інститут. Варто такі проекти реалізовувати на будь-які міські свята. Це допоможе дітям якомога більше дізнатися про різноманітні професії, щоб пізніше зробити правильний вибір у житті, — каже учасниця «Міста професій», студентка ННІ УФСК Дарія Кулініч.

Серед студентства також було проведено краєзнавчий квест. Команди студентів-істориків та студентської ради ЧНУ розділили між собою перше місце, вкотре продемонструвавши високий рівень професійної підготовки.

— Ми оббігали багато об’єктів у центрі міста: музеї, пам’ятки архітектури, навіть торговий центр «Любава»! Вгадували відомих діячів, читали вірш. Найцікавіше було біля пам’ятника Богдану Хмельницькому. Там ми скуштували бутербродів із салом, хлопцям довелося позмагатися з армрестлінгу. Найскладніше було те, що треба було швидко бігати. Та в нас відкрилося друге дихання і ми таки перемогли, — ділиться враженнями студентка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Єлизавета Циганник.

У межах святкової програми в Черкасах організували також Молодіжний нетворкінг. Це можливість для молоді розвинути свої соціальні і професійні зв'язки за допомогою кола нових друзів і дізнатися більше про громадські течії. Така форма молодіжного спілкування дозволяє максимально швидко та ефективно реалізувати власні амбітні ініціативи або доєднатися до діючих проектів. Голова студентської ради ЧНУ Мар’яна Кусяка була одним зі спікерів. Вона виступала з темою «Студентська рада — студентська влада!»

— Коли хочеш, щоб про тебе дізнався весь світ, можна почати зі студентської ради. Ми поговоримо про те, що студентське життя — це не лише відвідування лекцій та семінарів, а й активна громадська діяльність, — розповіла про головну ідею своєї лекції Мар’яна Кусяка.

Черкащани залишилися задоволені дійством, яке їм підготували викладачі та студенти. 

— Добре, що тут є представники різних черкаських ЗВО. Вони відповідально підійшли до організації, зокрема «Містечка професій». Я брала участь у декількох конкурсах від ЧНУ й отримувала солодкі призи, флаєри та календарики. Це приємно і пізнавально, — ділиться враженнями учениця черкаської школи № 8 Анастасія Сурухан.

— Наш університет представлений сьогодні якнайповніше. Ми і святкуємо, і показуємо себе, свої напрацювання й досягнення. Свято проходить дуже по-родинному і душевно. Адже всіх нас єднає любов до Черкас. І вітаючи своє місто, бажаю нам усім здобути перемогу і жити в мирній країні. Черкасцям зичу, щоб вони могли жити й працювати в рідному місті і пишатися ним. А студентам — пізнавати себе, успішно навчатися й знайти себе в професії! Мрію, щоб наше місто було комфортним для городян і відкритим для кожного! — зазначив ректор університету Олександр Черевко.

 БІЛЬШЕ ФОТО

Анна Тиха, студентка 4 курсу ННІ УФСК