Артема Новікова, випускника-бакалавра Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, обрали з тисячі українців для навчання за обміном у Сполучених Штатах Америки.

Програму фінансує уряд Америки, який також оплатить вартість подорожі з України в Америку, вартість житла та харчування Артема, а також надаватиме кошти на щоденні витрати.

Стандарти відбору на програму дуже високі. Тисячі українських студентів спочатку заповнюють анкету на участь у програмі, додають свої рекомендації, резюме та портфоліо, документи з університету. І перше завдання — написати два есе на довільну тему. Потім серед тисячі обирають сотню найкращих, із якими представники посольства США проводять онлайн-співбесіду. Комісія ставить питання щодо цілей, досвіду, поглядів учасників, формує їх психологічний портрет та визначає придатність і готовність для цієї програми. Серед сотні обирають 16 найкращих.

Однак і тут не все просто. Для підтвердження придатності необхідно пройти міжнародний тест TOEFL на визначення рівня англійської мови. І лише після цього затверджується список фіналістів. Вони їдуть на навчання в кінці літа або після нового року.

Програма дає можливість українським студентам протягом одного семестру стати частиною американського суспільства, навчаючись за своєю спеціальністю в американському закладі освіти. Програма «The Global UGRAD Program» знаходить кандидатів, які мають лідерські якості, беруть активну участь у житті суспільства, волонтерять і реалізують корисні проєкти.

У коментарі журналістам «Про все» Артем розповідає, що йшов до цього 2,5 роки навчання в Черкаському національному:

— Організація «World Learning» допомагає посольству США влаштувати студентів в університети та визначає, де вони будуть навчатися. Особисто я проходитиму навчання в Fayetteville State University (штат North Carolina (Північна Кароліна)), за спеціальністю «Communications». Також обов'язковою умовою є відпрацювання певної кількості годин в Америці волонтером. Але воно того варте. Бо грант на навчання покриває транспортування, проживання, харчування, страховку та всі необхідні речі, — розповідає Артем Новіков.

 

На думку Артема, визначним для досягнення мрії стало бажання йти до кінця.

— Для мене ця можливість — ніби лист із Гоґвортсу, мрія. Банально, але головною запорукою успіху є вміння йти до кінця, навіть коли здається, що шансів вже немає, і краще покинути справу, — зізнається майбутній закордонний студент.

Бажаємо успіхів Артему Новікову, який на своєму прикладі показав, що ЧНУ може стати твоїм успішним стартом навіть для навчання у США, а також — якщо дуже чогось хочеш і робиш для цього все можливе, то обов'язково отримаєш. Пишаємося нашими випускниками!

«Про Все»

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького