Долю єдиного в світі вцілілого дерев’яного будинку, збудованого за проєктом відомого архітектора Владислава Городецького у селі Мошни, обговорили за ініціативи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Оглянути об’єкт архітектури зібралися голова Наглядової ради ЧНУ ім. Б Хмельницького, третій Президент України Віктор Ющенко, голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко, заступник голови обласної ради Сергій Лісовий, голова Черкаської райдержадміністрації Валерія Бандурко, ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко, голова польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич, голова Мошнівської ОТГ Богдан Шкарбута, місцевий краєзнавець Микола Якименко та представники Мошнівської ОТГ.

Богдан Шкарбута і Микола Якименко поінформували про історію споруди і про її сучасний стан.

Будинок 1905 року архітектора Владислава Городецького перебуває на балансі Черкаської районної лікарні в с.Мошни Мошнівської територіальної громади. На цей час будинок не визнаний культурною чи історичною спадщиною. Останні 40 років юридично числиться як службове житло. У зв’язку з обмеженими фінансовими ресурсами сільської ради капітальний ремонт будинку не проводився, тому єдина в Україні дерев’яна будівля Городецького в стані руйнації.

Присутні оглянули будинок та обмінялися думками щодо того, як його врятувати.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко повідомив, що з метою реконструкції, консервації дерев’яних виробів, збереження та експлуатації як музейного комплексу 17 лютого 2021 року вчена рада університету прийняла рішення звернутися до голови Мошнівської територіальної громади з ініціативою про розгляд на сесії ради територіальної громади питання щодо передачі будинку В.В. Городецького в оперативне управління університету.

Відповідний лист Олександр Черевко вручив голові Мошнівської ОТГ.

Цю ініціативу підтримує голова Наглядової ради ЧНУ, третій Президент України Віктор Ющенко. Вона зустріла розуміння і з боку голови облдержадміністрації Олександра Скічка.

— Обговорювали, як пустир перетворити на туристичний магніт, — пише він про цю зустріч на своїй сторінці у Фейсбуці. — Наш університет готовий узятися за створення проєктної документації. Створити тут краєзнавчий музей. Колеги з Польщі — долучитися до його розробки та низки інших історично-культурних проєктів. ОДА в свою чергу вже зараз допомагає налагоджувати комунікацію між лідерами територіальних громад та інвестпартнерами стосовно розбудови туристичної карти Черкащини. На ній, звісно, є й Мошни.

— Сподіваюся, цей день буде історичний, бо відбулася зацікавлена, конструктивна розмова. Тема одна — як зберегти спадок Владислава Городецького, будинок у селі Мошни. Домовились об'єднати наші зусилля.

Сільська громада погодилася передати будинок в оперативне управління Черкаському національному. Облдержадміністрація розгляне можливість включити об'єкт у програму президента «Велика реставрація». Університет розробить дизайн проєкту благоустрою території та парку, а також концепцію подальшої експлуатації будинку як туристичного об'єкту, бази навчальної практики, виставкового центру Черкаського краю, центру краєзнавства.

Запрошую до співпраці небайдужих людей для створення команди друзів проєкту для якнайповнішої та прикладної його реалізації, — розповів про результати зустрічі Олександр Черевко.

Учасники зустрічі оглянули також музей Тараса Шевченка в Мошнах та провели низку нарад у Черкасах.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького